Situația pe frontul de la granița României. Progrese în sud pentru Ucraina, care pierde teren în est. Ocupantul rus controlează parțial Severodoneţk

Sursa foto: Segodnya.ua
Sursa foto: Segodnya.ua

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat marţi că forţele ucrainene au înregistrat unele succese în apropierea oraşului Herson din sudul Ucrainei şi avansează în anumite părţi ale regiunii Harkov, la est de capitala Kiev, transmite Agerpres, care citează Reuters.

"Apărătorii noştri dau dovadă de cel mai mare curaj şi rămân stăpâni ai situaţiei de pe front în pofida faptului că armata rusă are un avantaj semnificativ în ceea ce priveşte echipamentul aşi numărul" soldaţilor săi, a spus şeful statului ucrainean într-o intervenţie marţi noaptea târziu. 

Tot în est, forţele ruse controlează deja "o parte" din Severodoneţk, oraş din estul Ucrainei pe care îl bombardează şi încearcă de mai multe săptămâni să-l cucerească, a anunţat marţi guvernatorul regiunii, informează AFP.

"Situaţia este extrem de complicată. O parte din Severodoneţk este controlată de ruşi", a anunţat pe Telegram Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk.

Totodată, el a spus că ruşii "nu pot să avanseze liber", combatanţi ucraineni "rămânând încă" în oraş.

 

Severodoneţkului, poartă către Kramatorsk, devenit centrul administrativ al Donbasul controlat de forțele ucrainene



"Linia frontului împarte oraşul în două. Însă oraşul încă se apără, el este încă ucrainean, iar soldaţii noştri îl apără", a confirmat la televiziune Oleksandr Striuk, şeful administraţiei militare din Severodoneţk.

"Duşmanul planifică o operaţiune pentru a curăţa teritoriul satelor învecinate", a mai spus Gaidai, adăugând că nu are veşti despre trei medici daţi dispăruţi cu o zi înainte.

Luni, guvernatorul a anunţat că forţele ruse au avansat până în centrul Severodoneţkului, oraş care înainte de război avea 100.000 de locuitori, dar care astăzi este în mare parte distrus şi pustiu.

Oraşul este bombardat de săptămâni în şir de forţele ruse şi separatiste proruse care luptă de partea lor. Zeci de civili au fost ucişi acolo.

Severodoneţk şi oraşul său geamăn Lîsîciansk sunt situate la peste 80 de kilometri est de Kramatorsk, devenit centrul administrativ al Donbasului ucrainean după ce separatiştii susţinuţi de Moscova au cucerit partea estică a acestui bazin carbonifer în 2014.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel