Situația în Nagorno-Karabakh unde coridorul Lancin e blocat degenerează (Video). Soldații azeri „mascați” în ecologiști hărțuiesc copii armeni

Darius Muresan |
Data publicării:
Coridorul Lachin, Nagorno-Karabah. Sursă foto: BBC
Coridorul Lachin, Nagorno-Karabah. Sursă foto: BBC

Situația în Nagorno-Karabakh e din ce în ce mai gravă. Coridorul Lancin e blocat de peste 30 de zile, fiind rupt complet accesul Armeniei în regiune.

Peste 120.000 de armeni din Nagorno-Karabakh sunt supuși blocadei terestre impuse ilegal de autoritățile azere, fiind amenințați cu foamete, lipsa medicamentelor și a obiectelor de primă necesitate.

Coridorul Lancin se afla sub responsabilitatea trupelor ruse de menținere a păcii după conflictul din 2020. 

Acesta a fost ocupat de azeri, sub pretextul faptului că sunt reprezentanți ecologici. Armenia a acuzat faptul că acțiunea e a Armatei azere și se desfășoară sub steag fals.

În acest sens, în urmă cu două zile, Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind situația umanitară în prag de dezastru din Nagorno-Karabakh. 

UE cere ridicarea urgentă a blocadei azere asupra coridorului Lacin și o misiune ONU ori a OSCE pentru a evalua nivelul dezastrului umanitar. 

UE amintește că blocajul azer datează din 12 decembrie 2022 și a „rupt” regiunea de servicii esențiale precum alimente, combustibil, medicamente.

Cei 120.000 de armeni din Nagorno-Karabakh se află într-o situația cu adevărat disperată. UE subliniază că această criză umanitară a fost agravată de decizia Azerbaidjanului de a rupte și aprovizionarea regiunii cu gaze naturale. Mii de oameni sunt lăsați fără încălzire în case, școli sau spitale.

Între timp pe internet au devenit virale imagini cu „activiști de mediu ecologiști” azeri care hărțuiesc copii și adolescenți armeni care se întorc în regiune.

 

Armenia reacționează după imaginile publicate. „Copii armeni, terorizați de soldați azeri. Apel către comunitatea internațională”

 

Ministerul Afacerilor Externe de la Erevan a condamnat în termeni duri imaginile apărute în presă. „Suntem șocați de atitudinea inadmisibilă a părții azere față de copiii care s-au întors în Nagorno-Karabah pe data de 17 ianuarie, după ce aproximativ 40 de zile ca urmare a blocajului azer asupra coridorului Lacin au fost despărțiți de familie”, precizează MAE armean.

„După cum se vede foarte clar în imaginile video publicate chiar de partea azeră, „activiștii ecologici” se comportă precum teroriștii, oprind un vehicul care transporta copiii acasă în Nagorno-Karabah prin coridorul Lacin. Au intrat în autobuz purtând măști și strigând ostentativ. Copiii au fost filmați ilegal și supuși unor violențe psihice”, a mai arătat Armenia care susține că unii dintre copii au avut nevoie de îngrijire medicală, unul leșinând de frică.

„Un astfel de comportament nu are nicio justificare atât în ​​dimensiunea juridică internațională, cât și în dimensiunea uman-morală”, acuză Erevanul care denunță „ura” celor de la Baku asupra populației azere din Nagorno-Karabakh.

Armenia cere organizațiilor internaționale responsabile cu protecția drepturilor copiilor să intervină pentru o evaluare clară a celor întâmplate cu scopul de a preveni astfel de incidente pe viitor.

Între timp blocajul coridorului Lacin continuă sub pretext al unor „acțiuni ecologice”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel