Situația de securitate din Ucraina la aproape două săptămâni de la începerea conflictului

Cătălin Costea |
Data publicării:

Potrivit serviciului de presă al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, pierderile totale în luptă ale trupelor ruse din 24.02 până în 09.03 se situează în jurul următoarelor cifre aproximative: 12.000 de persoane, 317 tancuri, 1070 vehicule de luptă, 120 de sisteme de artilerie, 49 de avioane, 81 de elicoptere, 482 de autovehicule, 3 vedete de patrulare și 7 UAV-uri de nivel tactic-operațiv.

Pe direcțiile nord și nord-vest, ostilitățile continuă în zonele Polissya și Volyn, precum și de-a lungul graniței de stat a Ucrainei și în localitățile Nijin, Ivanița, Trostianeț. Apărarea Cernigovului rezistă, deși toată zona de nord a regiunii este sub controlul trupelor ruse.

Gruparea de forțe și mijloace de apărare a Kievului continuă să se opună înaintării trupelor ruse și chiar să provoace pierderi forțelor ofensive ruse.

Situația zonelor controlate de forțele ruse în Ucraina - 09 martie 2022

1. -imagine fara descriere- (hrt_51542300.jpg)

Pe direcția sud, regiunile Odesa și Nicolaev sunt încă sub controlul Kievului. Grupările operaționale ale forțelor de apărare ucrainene acoperă granița de stat și coasta mării și acționează pentru apărarea aerodromurilor și infrastructurii critice.

În celelalte zone, grupări ucrainene de apărare teritorială acționează pentru menținerea și consolidarea pozițiilor.

De asemenea, conducerea forțelor ucrainene afirmă că deține informații potrivit cărora, din cauza numeroaselor victime, armata rusă desfășoară mobilizări ascunse sub masca taberelor de antrenament organizate pe teritoriul Crimeei, în Krasnodar Krai și în unele localități din regiunile Donețk și Lugansk. Nevoia de luptători, susține partea ucraineană, este atât de mare încât se așteaptă ca până la 800 de militari din Autoproclamata Republică Transnistreană să fie aduși în războiul cu Ucraina.

Oficialii ucraineni mai precizează că în zonele controlate de forțele ruse, precum orașul Berdiansk, rușii au început să distribuie materiale de propagandă menite să discrediteze conducerea militară și politică a Ucrainei.

Sunt aduse, de asemenea, acuzații că, în așezările din regiunea Cernigov ocupate de trupele ruse, se încalcă dreptul internațional umanitar, este distrusă infrastructura de telefonie mobilă, iar tehnica și echipamentele militare sunt ascunse printre clădirile rezidențiale și în spațiile unităților agricole.

Până în prezent, datele furnizate de Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului relevă că nu mai puțin de 474 de civili au murit în războiul început de Rusia împotriva Ucrainei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel