Situația de securitate din Ucraina: Sinteza evenimentelor militare din săptămâna 04-11 august

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Colaj foto războiul din Ucraina. Sursa foto: Bukinfo.com.ua.
EXCLUSIV
Colaj foto războiul din Ucraina. Sursa foto: Bukinfo.com.ua.

Ați pierdut unele știri privind situația de securitate din Ucraina? Nicio problemă, vi le prezentăm acum sintetizate și neinterpretate, astfel încât să vă puteți crea propria imagine asupra evoluției războiului de la granița noastră.  

În ultima lună de lupte, forțele ruse au înregistrat un câștig net de 65 de kilometri pătrați de teritoriu, conform estimărilor Grupului de lucru Belfer Rusia-Ucraina. Analiza grupului arată că în luna de dinainte de 8 august, forțele ruse au câștigat 110 kilometri pătrați din teritoriul ucrainean, în timp ce recuperarea Ucrainei a fost de doar 45 de kilometri pătrați.

În noaptea de 5 spre 6 august, apărarea aeriană a Ucrainei a raportat un „atac masiv cu rachete”, susținând că cel puțin 70 de rachete și drone kamikaze au vizat locații din întreaga țară. Kievul a declarat că apărarea sa antiaeriană a neutralizat 12 din 14 rachete de croazieră Kalibr lansate de pe mare înainte ca acestea să-și poată atinge țintele.

Pe 5 august, Rusia a susținut că a cucerit localitatea Novoselivske din nord-estul Ucrainei, unde Kievul a declarat că se confruntă cu un număr tot mai mare de atacuri. Imagini de la armata rusă au arătat că Novoselivske este complet distrusă.

Pe 6 august, Rusia a declarat că forțele sale au lovit baze aeriene din regiunile Hmelnițki și Rovno din vestul Ucrainei și că „toate țintele au fost lovite”.

Pe 6 august, forțele ucrainene au lovit două poduri care leagă Crimeea ocupată de ruși de restul Ucrainei.

Pe 7 august, Rusia a susținut că trupele sale au avansat trei kilometri de-a lungul frontului Kupiansk din nord-estul Ucrainei în ultimele trei zile.

Pe 7 august, Rusia a declarat că a doborât o dronă ucraineană în regiunea centrală Kaluga, la mai puțin de 200 de kilometri de Moscova, adăugând că incidentul „nu a afectat nici oamenii, nici infrastructura”.

Pe 9 august, două drone ucrainene care se îndreptau spre Moscova au fost doborâte, după cum au declarat autoritățile ruse, reprezentând ultimul atac din valul de atacuri cu drone care au vizat capitala rusă. Un aparat a fost doborât în zona Domodedovo de la marginea de sud a orașului, în timp ce al doilea a fost doborât în zona autostrăzii Minsk, la vest de capitală;

Pe 10 august, Ministerul rus al Apărării a declarat că a doborât pe parcursul noapții 11 drone ucrainene lângă Crimeea, precum și două drone care zburau spre Moscova.

Imaginile geolocalizate publicate pe 10 august sugerează că forțele ucrainene au traversat râul Mokri Yaly și au înaintat spre est până la periferia de sud-vest a Urozhaine (10 km sud de Velyka Novosilka).

Pe 11 august, Rusia a susținut că forțele sale și-au „îmbunătățit” pozițiile ofensive în jurul a două așezări din apropierea orașului Kupiansk din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele sale au „îmbunătățit situația tactică” pe linia frontului, lângă Vilshana și Pershotravneve.

Trupele ucrainene de elită au efectuat săptămâna aceasta un raid îndrăzneț peste fluviul Nipru asupra pozițiilor inamice din teritoriul ocupat de ruși din apropierea orașului Herson, din sud. Ucraina a efectuat raiduri sporadice, adesea sub acoperirea întunericului, peste râul cheie care funcționează ca una dintre liniile frontului de sud ale războiului.

Divizia Alfa din cadrul Serviciul de Securitate al Ucrainei, specializată în utilizarea dronelor, susține că a avariat sau distrus anul acesta peste 322 de tancuri și vehicule blindate, 48 de sisteme de artilerie și 65 de echipamente speciale, inclusiv de război electronic.

Analiștii militari consideră că dronele de suprafață ucrainene ar putea schimba aspectul războiului, forțând Rusia să angajeze mai multe resurse pentru a-și proteja porturile, navele de război și navele de marfă pe care le folosește pentru a transporta arme, combustibil și alte provizii pentru armata sa. De asemenea, se așteaptă că atacurile vor crește și mai mult costurile de transport și de asigurare pentru navele care se îndreaptă către porturile vitale ale Rusiei la Marea Neagră.

 

Contraofensiva Ucrainei se mișcă într-un ritm mai lent decât și-ar dori liderii occidentalii

 

O nouă analiză a Institutului pentru Studii de Apărare și Securitate arată că aceasta se datorează în mare parte faptului că oficialii occidentali au ezitat prea mult privind sprijinirea cu armament cheie.

Munițiile cu dispersie recent livrate de SUA au dat un nou impuls campaniei Ucrainei de recuperare a teritoriilor ocupate de Rusia, după săptămâni de progrese reduse. Militarii ucraineni spun că au folosit bombele cu dispersie – care lansează zeci de bombe mai mici și pot provoca distrugeri pe o rază mai largă decât obuzele de artilerie obișnuite – pentru a lovi concentrările de infanterie rusă, grupuri de vehicule și alte ținte, deschizând calea pentru avansuri terestre.

Mediazona, împreună cu BBC și o echipă de voluntari, au confirmat prin surse deschise numele a 30.003 de militari ruși uciși în timpul invaziei din Ucraina. În ultimele două săptămâni, aproximativ 1.300 de persoane au fost adăugate pe listă, inclusiv patru ofițeri cu grade superioare. În total, se știe acum că au murit 284 de ofițeri de rang înalt.

Un raport al Schemes, unitatea de investigație a Serviciului Ucrainean al RFE/RL, a prezentat dovezi că Rusia atacă Ucraina cu rachete de croazieră pe care Kievul le-a predat Moscovei în anii 1990. Numerele de serie ale numeroaselor rachete care au lovit ținte în Ucraina se potrivesc cu cele ale rachetelor enumerate în acordul din 1999 privind predarea armelor.

 

Finanțare suplimentară acordată Ucrainei va reprezenta un test major

 

Solicitarea lui Biden către Congres pentru 20 de miliarde de dolari în finanțare suplimentară pentru Ucraina va reprezenta un test major al sentimentului anti-intervenționist care îi încearca acum pe o parte dintre republicani.

Stocurile de arme americane nu vor scădea sub „nivelurile acceptabile de risc” în pofida fluxului constant de arme către Ucraina, a declarat generalul Mark A. Milley, șeful Statului Major Întrunit, respingând ideea că America s-ar putea pune în pericol prin trimiterea unei cantități atât de mari de ajutor militar către Kiev.

Primul lot de tancuri Abrams este de așteptat să sosească în Ucraina până la începutul toamnei.

Primii (șase) piloți ucraineni nu vor finaliza antrenamentul pe F-16 înainte de vara viitoare, au declarat oficiali militari și guvernamentali ucraineni. Doar șase piloți, aproximativ o jumătate de escadrilă, vor trece prin prima rundă de antrenament, alți 20 fiind pregătiți pentru pregătirea ulterioară.

Cancelarului german Olaf Sholtz a propus furnizarea Ucrainei de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune (Taurus), doar după efectuarea modificărilor software care să limiteze lovirea teritoriului rus cu acestea.

Rheinmetall AG a cumpărat aproximativ 30 de tancuri de luptă Leopard 1A5 de la o companie belgiană în numele guvernului german, ca parte a unui pachet de echipamente militare pentru Ucraina.

Până la sfârșitul anului, Ucraina va produce muniție standard NATO de 155 mm, menținând și producția calibrelor sovietice de 152 mm și 122 mm.

Ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, a declarat că Estonia a oferit deja Ucrainei ajutor militar în valoare de peste 400 de milioane de euro, echivalentul a mai mult de 1% din PIB-ul țării baltice.

Președintele slovac Zuzana Caputova a acordat permisiunea cetățenilor slovaci de a servi în cadrul Forțelor Armate Ucrainene pentru a lupta împotriva unei invaziei ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel