Situația se complică în zona Hong Kong. Preşedintele Taiwanului promite că va acorda sprijinul necesar locuitorilor

S.I. Catalin / 25 mai 2020 / 09:56

Taiwanul va oferi locuitorilor din Hong Kong "sprijinul necesar", a declarat preşedinta Tsai Ing-wen, după reluarea protestelor în Hong Kong, de această dată împotriva legislaţiei nou propuse de Beijing privind securitate naţională, informează luni Reuters.

Taiwanul a devenit un refugiu pentru un număr mic, dar în creştere, de protestatari pro-democraţie care au fugit din Hong Kong, unde anul trecut au avut loc numeroase proteste, uneori violente.

Poliţia din Hong Kong a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa miile de manifestanţi care au protestat duminică împotriva planului Beijingului de a impune noi prevederi legislative de securitate naţională în această regiune administrativă specială a Chinei.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook duminică seara, Tsai scrie că noua lege propusă de Beijing reprezintă o ameninţare serioasă pentru libertăţile şi independenţa judiciară din Hong Kong.

Gloanţele şi represiunea nu sunt un mod de a gestiona aspiraţiile de libertate şi democraţie ale oamenilor din Hong Kong, a adăugat ea.

"În faţa situaţiei în schimbare, comunitatea internaţională a întins în mod proactiv o mână de ajutor oamenilor din Hong Kong", a mai scris Tsai. Taiwanul va "iniţia şi continua şi mai proactiv activităţi de susţinere relevante şi va oferi oamenilor din Hong Kong sprijinul necesar", a scris ea, potrivit Agerpres.

Taiwanul nu are o legislaţie privind refugiaţii care ar putea fi aplicată protestatarilor din Hong Kong care caută azil pe insulă. Cu toate acestea, legile sale promit să ajute cetăţenii din Hong Kong a căror siguranţă şi libertate sunt ameninţate din motive politice.

Protestele din Hong Kong se bucură de multă simpatie în Taiwan, iar sprijinul pentru protestatari din partea preşedintei Tsai şi a administraţia sale au înrăutăţit relaţia deja fragilă dintre Taipei şi Beijing.

China i-a acuzat pe susţinătorii independenţei Taiwanului că i-au susţinut în secret pe protestatarii din Hong Kong.

Autorităţile de la Beijing consideră că preşedinta Tsai este o "separatistă" înclinată spre declararea unei independenţe oficiale a insulei. Tsai susţine însă că Taiwanul este deja o ţară independentă numită Republica Chineză, numele oficial al insulei. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy