Sistemul antibalistic THAAD, instalat temporar la Deveselu

Mihai Ciobanu |
Data publicării:
THAAD
THAAD

Statele Unite, la cererea NATO, au instalat la baza de la Deveselu sistemul antibalistic denumit "Terminalul zonei de apărare de mare altitudine" (Terminal High Altitude Area Defense, THAAD), pentru a suplini sistemul permanent pe perioada modernizării acestuia,informează organizația transatlantică.

Sistemul THAAD, amplasat la baza NATO de la Deveselu, va garanta apărarea antibalistică a aliaților NATO pe perioada durata lucrărilor de mentenanță şi actualizare software a Aegis Ashore, sistemul primar de apărare antibalistică, se arată într-un comunicat publicat joi de NATO.

"Sistemul THAAD și sistemele Aegis, ambele sunt sisteme pur defensive. Nu există niciun mecanism care să le permită să devină sisteme ofensive. Așa că apărarea antibalistică este singurul rol pentru care se află aici", a declarat colonelul Thomas E. Moore, comandantul Brigăzii 174 de Artilerie Antiaeriană din SUA, relatează Mediafax.

"Cred că este foarte important. Realitatea este că NATO ne-a cerut să fim aici, Secretarul Apărării a aprobat misiunea. Suntem aici pentru a suplini (sistemul) Aegis în timp ce se realizează operațiunile de mentenanță și ne permite să continuăm să consolidăm parteneriatele cu prietenii și aliații noștri din NATO. Am dezvoltat o relație de lucru foarte bună", a completat oficialul miliar american.

Moore a explicat că operațiunile de mentenanță la sistemul Aegis Ashore sunt unele de rutină

 

"Nimic altceva nu a provocat actualizarea decât cerința de a actualiza programul nostru", a precizat Moore. Sistemul Aegis, instalat pe nave militare, platforme fixe terestre, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmează să fie utilizate în planul de creare a unui "scut antirachetă" NATO în Europa, scopul declarat fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) au fost instalate la baza de la Deveselu (România) şi vor fi montate şi în Polonia.

THAAD, un sistem terestru mobil cu rol de apărare antibalistică la mare altitudine, este instalat pe camioane militare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel