Belarusul, folosit pe post de sperietoare: Sistemele Iskander de pe teritoriul nostru sunt gata de luptă - Oficialii de la Minsk

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Situația de la granița de nord a Ucrainei rămâne încă foarte complicată, iar oficialii de la Minsk susțin că sistemele rusești de apărare aeriană Iskander, pe care Rusia le-a desfășurat în Belarus, sunt pe deplin pregătite pentru a-și îndeplini sarcinile propuse.

Rusia pune la cale o serie de mișcări în Belarus, menite să să-i țină în șah pe oficialii militari ucraineni, care, la acest moment, au ca principală prioritate situația de pe frontul din Donbas.

Astfel, în ultimele zile au apărut o serie de informații privind consolidarea forțelor ruse la granița comună dintre Belarus și Ucraina. Posibila prezență a mercenarilor Wagner sau probabila relocare a zeci de blindate T-90M și T-72B3 pe teritoriul Belarusului, pentru a consolida ''frontul de nord'' sunt doar câteva exemple de manipulări ale Moscovei.

La acestea se adaugă și unele declarații venite chiar de la liderii belaruși, precum cea a unui reprezentant de rang înalt al Ministerului Apărării din Belarus, care dă asigurări că sistemele Iskander poziționate în Belarus sunt pregătite de utilizare, relatează Reuters.

„Soldații și echipajele noastre și-au finalizat complet pregătirea la centrele comune de antrenament de luptă ale forțelor armate ale Federației Ruse și ale Republicii Belarus”, a declarat Leonid Kasinski, șeful departamentului ideologic al ministerului.

„Aceste tipuri de arme sunt în alertă de luptă astăzi și sunt pe deplin pregătite pentru a îndeplini sarcinile cu scopul propus”, a adăugat oficialul. 

Declarația oficialului belarus vine în timp ce Minskul se confruntă cu o presiune crescută din partea Moscovei pentru a se alătura invaziei Rusiei în Ucraina.

Nu este clar câte sisteme Iskander au fost desfășurate în Belarus. Desfășurarea lor în Belarus a fost anunțată de președintele rus Vladimir Putin în iunie.

Liderul belarus Alexandr Lukașenko a anunțat în urmă cu o săptămână, la o conferință de presă comună cu omologul său rus, Putin, că Belarus a pus sistemele de rachete S-400 și Iskander furnizate de Rusia în modul standby de luptă.

Iskander-M este un sistem mobil de rachete ghidate a înlocuit vechile rachete „Scud”, din perioada sovietică. Cele două rachete ghidate ale sale au o rază de acțiune de până la 500 km (300 mile) și pot transporta focoase convenționale sau nucleare.

Totuși, oficialii de la Kiev nu cred în iminența unui atac din Belarus. Totuși, aceștia nu exclud o nouă agresiune militară rusă, venită de pe teritoriul Belarusului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel