Siria este poligonul de testare pentru principalele drone de luptă actuale

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Războiul sângeros de doisprezece ani din Siria s-a dovedit a fi un teren fertil pentru țări și actori preocupați de dezvoltarea și utilizarea de noi mijloace și metode de luptă a UAV-urilor, după cum se arată într-o analiză a organizației olandeze "PAX".

Dronele au devenit instrumente vitale pentru toți actorii implicați  în război, influențând tacticile și strategiile militare care au schimbat stabilitatea și securitatea în Orientul Mijlociu.

Iranul, Israelul, Rusia, Turcia, Statele Unite și forțele regimului sirian au beneficiat de tehnologia dronelor în Siria, ceea ce a condus la stăpânirea tehnologiilor pentru a fi utilizate în alte conflicte.

 "În ultimul deceniu, UAV-urile modernizate prin testare în spațiul aerian sirian au demonstrat în repetate rânduri modul în care actorii militari au trecut printr-un proces de învățare și și-au îmbunătățit cunoștințele despre proiectarea, producția și utilizarea UAV-urilor".

Aproape toate dronele kamikaze dezvoltate de Iran, Rusia și Statele Unite au fost testate în Siria înainte ca acestea să fie desfășurate "la scară mai mare" în conflictul din Ucraina.

În nordul Siriei, Turcia a început să desfășoare drone militare în 2016, pentru a ajuta Ankara și aliații săi să controleze teritoriul de-a lungul graniței.

Bayraktar TB-2 a devenit "cea mai faimoasă dronă de luptă a Turciei, jucând un rol major în conflictele din Libia, Nagorno-Karabah, Etiopia și cel mai recent din Ucraina". Peste 60 de lovituri cu drone turcești au vizat zonele controlate de PKK și Unitățile de Protecție a Poporului din nordul Siriei, între ianuarie și septembrie 2022.

Siria s-a dovedit a fi "cel mai bun laborator de drone" pentru Rusia, permițând Moscovei să evalueze dronele partenerilor săi și să-și testeze avioanele de luptă și armele. "Rusia a influențat foarte mult cursul războiului prin integrarea dronelor", a susținut PAX.

Iranul a furnizat drone aliaților, printre care milițiilor irakiene și Hezbollah-ului libanez, în timp ce forțelor regimului sirian le-au livrat șase tipuri de UAV-uri iraniene.

Luptele din Siria au văzut, de asemenea, drone civile transformate spre uz militar de militanți precum Hayat Tahrir al-Sham, care controlează o mare parte din nord-vestul Siriei, și Statul Islamic.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel