Siria: 20 de luptători ai unei coaliţii arabo-kurde ucişi într-o ambuscadă a SI (OSDO)

Elena Badea |
Data publicării:
ISIS
ISIS

Cel puţin 20 de combatanţi ai Forţelor Democratice Siriene (FDS), o alianţă kurdo-arabă susţinută de Washington, şi-au pierdut viaţa vineri într-o ambuscadă a grupării Stat Islamic (SI) în estul Siriei, unde jihadiştii sunt înconjuraţi în ultimul lor fief, a indicat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), citat de AFP.

'Combatanţii înaintau într-o furtună de nisip, au fost încercuiţi, elementele SI au utilizat explozivi şi au deschis focul', a făcut cunoscut OSDO, în contextul în care FDS desfăşoară o ofensivă împotriva oraşului Hajin aflat sub controlul jihadiştilor în provincia Deir Ezzor. Luni, FDS, sprijinite de aviaţia coaliţiei internaţionale anti-SI conduse de Washington, au lansat 'faza a III-a a Operaţiunii Roundup', prezentată ca ultima etapă a ofensivei urmărind să pună capăt prezenţei SI în estul Siriei. Operaţiunea vizează ultimul teritoriu deţinut de SI pe malul estic al fluviului Eufrat, nu departe de frontiera irakiană, şi care include printre altele localităţile Hajin, Sousah şi Al-Shaafah.

Circa 3.000 de jihadişti, în mare parte străini, încearcă să reziste în enclava Hajin. Printre ei s-ar afla lideri 'de prim rang', au avertizat recent FDS. Responsabili ai acestei forţe, precum şi purtătorul de cuvânt al coaliţiei internaţionale au recunoscut că operaţiunea va fi dificilă, pentru că SI a plantat numeroase mine care încetinesc progresele combatanţilor. În această săptămână, cel puţin 37 de combatanţi ai FDS şi-au pierdut viaţa în lupte, precum şi 53 de jihadişti, potrivit unui nou bilanţ al OSDO.

După ascensiunea fulminantă din 2014 şi proclamarea unui 'califat' în regiunile cucerite din Irak şi Siria, SI mai controlează în prezent doar o serie de zone deşertice în special din centrul şi estul Siriei, care însă reprezintă mai puţin de 3% din teritoriul acestei ţări, conform Observatorului citat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel