Serviciul secret ucrainean perturbă transportul de marfă dintre Rusia și China. Două linii feroviare au fost sabotate. Rusia confirmă un "act terorist"

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

O explozie, aparent cauzată de un dispozitiv cu capcană, s-a produs pentru a doua oară, într-un interval scurt de timp, pe o linie de cale ferată importantă din Siberia. O legătură importantă de transport între Rusia și China a fost întreruptă, Moscova investighează incidentele drept terorism, scrie Agerpres.Serviciul secret ucrainean perturbă transportul de marfă dintre Rusia și China. Două linii feroviare au fost sabotate. Rusia confirmă un "act terorist"

Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a desfăşurat două operaţiuni de sabotaj asupra trenurilor ruseşti care transportă carburant în regiunea Buriatia, în Extremul Orient rus, a declarat vineri pentru France Presse o sursă din structura militară de la Kiev.

Ziarul rus Kommersant a scris, potrivit Reuters, că anchetatorii ruşi au stabilit că incendierea unui tren miercuri în cel mai lung tunel feroviar al Rusiei este rezultatul unui act terorist efectuat de autori neidentificaţi.

Primul atac a fost efectuat în noaptea de miercuri spre joi. Primul tren de marfă a explodat direct în tunelul Severomuysky, din republica Buriatia (tunelul Baikal-Amur), unde au fost detonate patru dispozitive explozive la trecerea unui tren care transporta carburant.

Pentru a continua aprovizionarea, rușii au început să folosească o rută ocolitoare. Pe acest lucru miza SBU, relatează UPravda.

Al doilea sabotaj a fost executat asupra asupra unei căi ferate alternative pe unde a fost deviat traficul după primul sabotaj, afirmă sursa de la Kiev. Aceasta susţine că deflagraţia în cel de-al doilea sabotaj a fost declanşată în momentul în care un tren cu carburant "traversa un pod înalt de 35 de metri".

Kievul urmăreşte astfel să scoată din funcţiune respectiva linie de cale ferată ce face legătura cu China şi Mongolia, mai spune aceeaşi sursă.

 

Primul sabotaj - explozibil plasat sub tren și declanșat în timp ce garniturile feroviare se aflau în tunel

Tunelul Severomuysky din Siberia / wikipedia

Între timp, anchetatorii ruşi au stabilit că incendierea unui tren miercuri în tunelul Baikal-Amur din provincia Buriatia, tunel cu o lungime de 15,3 kilometri, este rezultatul unui act terorist efectuat de autori neidentificaţi, relatează publicaţia Kommersant, citând o sursă din cadrul anchetei. Conform acestei surse, 4 dispozitive explozive ar fi fost introduse sub tren şi declanşate după intrarea în tunel.

Canalul de Telegram Baza, apropiat de serviciile de securitate ruse, a scris vineri despre un sabotaj care a provocat explozia a două trenuri în provincia Buriaţia.

Kievul a revendicat numeroase atacuri asupra teritoriului rus de la începutul războiului declanşat de Rusia în februarie 2022, dar este prima dată când serviciile secrete ucrainene execută astfel de operaţiuni la mii de kilometri de linia frontului.

Serviciile speciale de la Kiev apelează tot mai mult la astfel de sabotaje ca tactică de război asimetric pentru a perturba logistica armatei ruse, în timp ce contraofensiva armatei ucrainene nu a dat rezultate şi acum trupele ruse au trecut la ofensivă în unele sectoare ale frontului.

Pe lângă atacurile din spatele liniei frontului asupra unor ţinte ruseşti, precum depozite de muniţii, poduri strategice (cum au fost sabotajele asupra podului Crimeii), centre de comandă, baze aeriene sau linii feroviare, au fost efectuate de asemenea atacuri în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia şi chiar pe teritoriul rus care au ucis responsabili ruşi ori susţinători ai Kremlinului, cum a fost moartea unui celebru blogger militar rus într-un atentat cu bombă la Sankt Petersburg sau uciderea Dariei Dughina, fiica lui Aleksandr Dughin, scriitor naţionalist rus apropiat al Kremlinului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel