Întoarcerea la Armata ”clasică”: Serviciul militar obligatoriu în țările din Golf, condiții similare și diferențe deloc surprinzătoare

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Institutul Italian pentru Studii Politice Internaționale a prezentat experiențele țărilor din Golf legate de introducerea armatei obligatorii pentru cetățeni pe parcursul unui deceniu.

Institutul a subliniat că în ultimii 10 ani, trei monarhii din Golf, și anume Qatar, Emiratele și Kuweit au reimpus serviciul militar obligatoriu cetățenilor lor. Aceste decizii au venit în ciuda opoziției țărilor Consiliului de Cooperare al Golfului față de recrutarea obligatorie, de când și-au câștigat independența, pe lângă experiența extrem de problematică a Kuweitului de patru decenii (1961-2001) cu recrutarea obligatorie care a fost foarte nepopulară și caracterizată prin implementare slabă și inconsecvență.

În martie 2014, emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad, a semnat o lege prin care toți cetățenii qatarioți de sex masculin, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, să servească în forțele armate timp de trei luni dacă sunt absolvenți de liceu și timp de patru luni pentru cei fără liceu, cu obligația acestora de a rămâne în forțele de rezervă până la împlinirea vârstei de 40 de ani.

În aceeași perioadă, Consiliul Național Federal al Emiratelor Arabe Unite a adoptat o lege similară specifică serviciului militar pentru cetățenii de sex masculin cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani: nouă luni pentru absolvenții de liceu și doi ani pentru cei fără studii medii, în timp ce perioada de rezervă se extinde până la 58 sau 60 de ani.

În aprilie 2015, Adunarea Națională din Kuweit a adoptat o lege care a reimpus serviciul militar obligatoriu, care urma să înceapă în 2017. Potrivit acestei legislații, toți bărbații erau obligați să efectueze un an de serviciu militar - patru luni de pregătire de bază și opt luni de serviciu - la împlinirea vârstei de 18 ani, în timp ce erau obligați să rămână în rezervă până la vârsta de 45 de ani.

 

Motive pentru recrutare

 

Pe lângă scopul de a angaja cetățenii eligibili în serviciul țării lor, există un alt aspect al conscripției care este mult discutat. Acest aspect este reprezentat de creșterea gradului de conștientizare a guvernelor CCG cu privire la deteriorarea standardelor de sănătate a populațiilor lor (în special a tinerilor) din cauza condiției fizice slabe și a stilului de viață sedentar al acestora.

În special din 2011, Qatar și Emiratele Arabe Unite au urmat o politică externă mai activă și și-au demonstrat dorința și capacitatea de a proiecta puterea militară.

Potrivit analizei, liderii politici și militari ai celor trei state din Golf și-au propus să liniștească populația că serviciul național nu înseamnă că "țara era sub amenințare". Totuși, au precizat, de asemenea, că construirea unei forțe de rezervă era necesară pentru a le permite să joace un rol mai robust în apărare și securitate în regiune.

Conform analizei, cel mai important motiv din spatele acestor țări care recurg la impunerea recrutării este consolidarea legăturilor puternice dintre cetățeni și stat.

Susținătorii kuweitieni în favoarea reintroducerii conscripției au susținut că aceasta va "construi un caracter mai puternic și va întări sentimentul de patriotism și sacrificiu al tinerilor în slujba națiunii". Serviciul militar obligatoriu oferă statului o oportunitate excepțională de a-și forma cetățenii.

Diferențe

Qatarul a fost mai consecvent în prestarea serviciului militar obligatoriu decât Kuweitul. Disputele frecvente dintre Doha și Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite au cimentat identitatea națională și au făcut serviciul militar mai popular decât înainte.

 

Conscripția în noile state din Golf

 

Recruții din Qatar au apărut la sărbătorile Zilei Naționale și la evenimentele sportive național. Deși par să fie supuși unui antrenament mai puțin riguros decât colegii lor din Emirate, Doha a folosit recrutarea cu succes.

Dintre toate statele din Golf, niciunul nu ia apărarea națională mai în serios decât Emiratele Arabe Unite. Organele media oficiale din Emiratele Arabe Unite, spre deosebire de cele din Qatar și Kuweit, difuzează în mod regulat narațiuni despre serviciul național, care prezintă adesea mărturii ale soldaților și ale părinților acestora despre efectele pozitive ale timpului petrecut în uniformă.

La începutul acestui an, Emiratele Arabe Unite au introdus unele amendamente la legea serviciului militar obligatoriu, conform cărora singurii copii ai familiilor emirateze erau scutiți definitiv de serviciul militar.

Un alt amendament a prelungit termenul de serviciu pentru recruți (pentru emiratezii cu diplomă de liceu și peste - perioada a fost limitată la 11 luni, în timp ce cei cu studii mai puține vor servi acum trei ani), stimulând și mai mult absolvirea învățământului secundar.

Analiza a concluzionat că impunerea serviciului militar obligatoriu pentru Qatar și Emiratele Arabe Unite sau reimpunerea lui în Kuweit vine într-un context similar de incertitudine regională și transformări economice după petrol și gaze.

Cu toate acestea, fiecare țară și-a proiectat propria versiune de recrutare și, astfel, primește reacții diferite de la cetățeni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel