Serviciul de Securitate al Ucrainei dezvăluie cum a planificat atacul asupra podului din Crimeea (Foto/Video): Au fost utilizate drone SeaBaby

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Drona marină Sea Baby. Sursa foto: Biroul de presă al SBU
Drona marină Sea Baby. Sursa foto: Biroul de presă al SBU

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a arătat cum dronele SeaBaby au avariat podul rusesc peste strâmtoarea Kerci în iulie 2023. Imagini şi mai multe detalii din timpul planificării operaţiunii au fost prezentate de SBU în documentarul ''Special Operation of Victory. Crimean Bridge to Hell''. La momentul lovirii podului peste strâmtoarea Kerci, dronele maritime ucrainene au încercat, de asemenea, să atace fregata rusă Admiral Essen.

În timpul atacului din 17 iulie 2023, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a lansat cinci drone navale ''Sea Baby'', care s-au deplasat în două grupuri către podul rusesc Kerci, construit de Rusia după ocuparea Peninsulei Crimeea. Operațiunea a fost efectuată de SBU în cooperare cu Marina ucraineană.

SBU precizează că la început a lansat un prim grup de două drone de suprafață ''Sea Baby'', iar la scut timp un al doilea grup format din alte trei drone. La un moment dat, rușii și-au ridicat de la sol avioanele de vânătoare, iar apoi cartierul general ucrainean a decis ca navele de suprafață fără pilot Sea Baby să-și schimbe cursul.

Youtube video image

Apoi au apărut informații că fregata rusă Amiral Essen era în apropiere de locul unde se aflau dronele. Șeful SBU, Vasil Maliuk, a remarcat că fregata era o țintă foarte importantă pentru ucraineni, iar la un moment dat, echipa care coordona operarea dronelor SeaBaby a început să ezite și să ia în considerare atacul asupra fregatei Essen.

În film se spune că al doilea grup de drone nu mai aveau suficient combustibil pentru a ajunge la Podul Crimeii. Prin urmare, s-a decis ca operatorii să le trimită să atace fregata rusă. Cele două drone rămase din primul grup au continuat să se deplaseze în direcția podului.

,,Da, ne-am focusat  Essen. Dar am trecut pe lângă ea la o distanță de 1,5 km. Pentru că aveam o sarcină clară din partea comandantului suprem. În plus, nava însăși știa deja de existența dronelor noastre navale", a adăugat Maliuk.

Cu toate acestea, nu a fost posibil să se ajungă din urmă cu nava ruşilor, deoarece aceasta a schimbat cursul de deplasare în direcția Novorossisk. Prin urmare, SBU a decis să "auto-distrugă" toate cele trei drone în apropiere de Yalta pentru a împiedica ca acestea să cadă în mâinile ruşilor.

După ce a ajuns la podul Kerci, prima droa ''Sea Baby'' trebuia să atace pilonul părții feroviare a podului, deoarece era o prioritate pentru ucraineni. Cu toate acestea, nava fără echipaj a trecut inițial pe lângă pilon fără să-l lovească. Prin urmare, s-a decis să se întoarcă și să atace pilonul părții rutiere a podului construit ilegal de ruși. O explozie puternică a provocat daune semnificative podului.

Ulterior, o a doua dronă de suprafață ucraineană SeaBaby s-a apropiat de podul din strâmtoarea Kerci și a lovit un pilon care susţinea partea feroviară a podului, peste care trecea un tren rusesc.

Dronele marine care au avariat podul din Crimeea în iulie 2023 au fost denumite "Sea Baby", la inițiativa SBU. Acestea erau echipate cu un focos de 850 kg. Dezvoltarea și producția dronelor este realizată de echipa SBU, sprijinită cu implicarea mai multor ingineri și programatori voluntari din mediul privat.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel