Serviciile ucrainene au publicat o conversație interceptată în care rușii recunosc că au distrus barajul Kahovka, dar acțiunea „nu a mers conform planului”

Darius Muresan |
Data publicării:
Ucraina a acuzat Rusia că a aruncat în aer barajul de la Nova Kahovka.
Ucraina a acuzat Rusia că a aruncat în aer barajul de la Nova Kahovka.

Serviciile secrete ucrainene au anunţat vineri că au interceptat o conversaţie telefonică ce dovedeşte că un ''grup de sabotaj'' rusesc a aruncat în aer barajul hidrocentralei de la Kahovka, în sudul Ucrainei, transmite Agerpres, care citează Reuters.

Distrugerea barajului, produsă marţi, a dus la inundarea unor mari suprafeţe de teren din sudul Ucrainei şi a determinat mii de locuitori din zonă să-şi părăsească căminele.

Rusia şi separatiştii pro-ruşi din Ucraina au acuzat Kievul de avarierea barajului şi au oferit diferite explicaţii.

Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a postat pe canalul său de Telegram o înregistrare audio de 1,5 minute din presupusa conversaţie în limba rusă între doi bărbaţi.

''Ei (ucrainenii) nu au lovit. A fost vorba despre grupul nostru de sabotaj'', afirmă unul dintre bărbaţi, descris de SBU drept un soldat rus. ''Nu a mers conform planului şi (au făcut) mai mult decât au intenţionat'', adaugă el.

SBU nu a oferit alte detalii despre discuţia telefonică respectivă şi despre interlocutori, dar a precizat că a deschis o anchetă penală pentru infracţiuni de război şi ''ecocid''.

''Invadatorii au vrut să şantajeze Ucraina prin aruncarea în aer a barajului şi au înscenat un dezastru făcut de om în sudul ţării noastre'', mai menţionează SBU într-un comunicat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel