Serviciile speciale ale Rusiei se află într-un război permanent

Ionel Copcea |
Data publicării:

În urma evenimentelor soldate cu măsuri diplomatice mai multe locuri din Europa, au apărut voci care au propus ca 2021 să fie denumit “anul serviciilor speciale rusești”. Acestea sunt considerate actori principali și figuranți de înaltă calitate în cele patru acțiuni care se află în curs de investigare în mai multe state.

Potrivit profesorului doctor Christopher Nehring de la Universitatea din Potsdam, care a acordat un interviu ziarului german Deutsche Welle, fără îndoială că Rusia a dovedit că poate acționa în întreaga lume, însă, eșecurile și contracarările flagrante, precum și resursele limitate ale serviciilor speciale rusești au dovedit și slăbiciuni ale acestora.

 

Stare de război

 

În opinia lui Christopher Nehring, serviciile speciale rusești joacă pentru Moscova un rol care nu poate fi atins de armata rusă. Acestea sunt în stare de război și desfășoară operații speciale în întreaga lume, fără a începe ostilități directe, care sunt extrem de nedorite pentru Kremlin.

Prin urmare, autoritățile de la Moscova au ales instrumentul operațiilor secrete. În acest fel, chiar dacă Forțele Armate ale Rusiei nu sunt întrebuințate, activitatea militară continuă și anumite obiective politice ale Moscovei sunt atinse. Așadar, absența unei agresiuni directe nu poate fi un motiv pentru atenuarea consecințelor.

Având în vedere toate aceste circumstanțe, Nehring recomandă analiza lecțiilor ce pot fi învățate dintr-un astfel de comportament al Rusiei.

 

Semne de slăbiciune și rezultate disproporționate

 

Potrivit fostului șef al MI6 britanic, chiar și în pofida metodelor uneori stângace ale serviciilor și agenților speciali ruși, este posibilă detectarea și dezvăluirea doar a unei zecimi dintre acțiunile lor. Însă, acolo unde investigațiile produc un rezultat, se ajunge în mod clar la un factor uman obișnuit.

Fostul agent de informații britanic este sigur că nu este nevoie de intimidări prin demonstrații de forță. Operațiile demonstrative sunt în același timp un semn de slăbiciune și, fără să fie vorba de neglijență și calcule greșite, uneori se ajunge la sancțiuni politice pentru astfel de acțiuni. Având în vedere și costurile enorme pentru obținerea unor informații despre Statele Unite sau NATO, care nu sunt de mare valoare, toate acestea vorbesc despre o linie de bază, dar și despre un efort disproporționat.

Însă, Christopher Nehring este sigur că la Moscova nu se poate face altfel. Kremlinul se confruntă cu noi provocări - realitatea virtuală și mass-media online, care sunt dificil de controlat doar cu ajutorul amenințărilor sau al influenței autoritare. Toate aceste fenomene moderne ale vieții sociale, care au devenit o realitate puternică, au apărut și funcționează conform propriilor legi, care sunt necunoscute oamenilor din vechea școală și, evident, par periculoase și ostile. Ele vor fi în centrul efectelor nocive în viitor, care vor consta într-o încercare de presiune politică, șantaj sau chiar interferență directă în activitatea sistemelor digitale.

 

Reacție rusească

 

Experții ruși consideră că toate aceste declarații apar ca o viziune particulară din Occident și se bazează pe acuzații nefondate din partea țărilor occidentale împotriva serviciilor speciale rusești - fie în exploziile de la depozitele militare din Republica Cehă și Bulgaria, fie în otrăvirea membrilor familiei Skripal. Potrivit acestora, în același timp, Occidentul nu oferă niciun fel de dovezi, susținând adesea că acestea ar fi secrete.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel