Serviciile ruse s-ar afla în spatele atacurilor din Transnistria. Separatiștii anunță un nou atac asupra unei unități militare de lângă Tiraspol

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Soldați ruși, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Soldați ruși, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Un al treilea incident armat, în decurs de mai puțin de 24 de ore, a avut loc pe teritoriul Transnistriei, o unitate militară din apropierea Tiraspolului fiind atacată.

Anunțul despre atac a fost făcut într-o ședință din această dimineață a așa-numitului „Consiliu de Securitate” al Transnistriei prezidat de liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Pe lângă atacul de ieri asupra cladirii „Ministerul Securității Statului” din Tiraspol și aruncarea în aer în această dimineață a turnului centrului de radio și televiziune din apropierea satului Mayak, Consiliul de Securitate a anunțat și atacarea unei unități militare din apropierea satului Parkany, la periferia vestică a Tiraspolului.

În cadrul ședinței, s-a luat decizia de a ridica nivelul de amenințare teroristă pe teritoriul transnistrean. „Nivelul de pericol este apreciat de membrii Consiliului de Securitate ca fiind critic. S-a luat decizia de a introduce în țară un nivel „roșu” de amenințare teroristă, care prevede adoptarea de măsuri suplimentare pentru asigurarea securității individului, societății și statului”, a declarat serviciul de presă al așa-zisului președinte transnistrean.

Nivelul „roșu” de amenințare teroristă va fi valabil pentru următoare 15 zile, potrivit celor mai recente informații publicate de agenția transnistreană de știri Novosti PMR.

 

Serviciile speciale ruse s-ar afla în spatele „atacurilor” din Transnistria

 

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat, la rândul său, pentru astăzi, o ședință a Consiliului de Securitate din cauza exploziilor din Transnistria.

Primele evaluări ale serviciilor de informații ucrainene indică faptul că în spatele incidentelor s-ar afla serviciile speciale ruse, care încearcă să justifice războiul cu Ucraina sau intenționează să implice Transnistria în ostilități.

Există o mare probabilitate ca în urma celor trei incidente, Forțele Armate transnistrene să fie în trecute într-o stare avansată de pregătire pentru luptă. Posibilitatea folosirii unităților militare ale Tiraspolului împotriva Republicii Moldova este una redusă, deoarece principala îngrijorare a Rusiei - cea care controlează de fapt aceste unități, este Ucraina.

 În actualul context, activarea forțelor armate din Transnistria (formate din unități rusești și transnistrene) duce la fixarea unor formațiuni militare ucrainene la granița cu această regiune, în loc să fie folosite acolo unde sunt acțiuni de luptă.

O informație de ultimă oră, reprezentată de un atac rusesc cu rachetă soldat cu avarierea podului din Belgorod-Dnestrovski care face legătura între sudul regiunii Odessa (Bugeac) cu orașul Odessa, ar putea să semnifice inclusiv pregătirea unei ofensive și dinspre Transnistria. Izolarea militarilor ucraineni din Bugeac, de restul trupelor ucrainene din regiunea Odessa ar permite forțelor ruso-transnistrene să amenințe Bugeacul, deși operația ar fi riscantă dacă nu este combinată cu o debarcare dinspre Marea Neagră. Un astfel de scenariu ar implica folosirea teritoriului  Republicii Moldova de către eșalonul ruso-transnistrean, inclusiv într-o zonă controlată de Chișinău, ceea ce ar duce conflictul la un alt nivel.

Administrația militar-regională Odessa a recomandat în această după-amiază șoferilor care se deplasează în direcția de sud a regiunii Odessa, să folosească ruta prin Palanka – localitate aflată la doar 20 de km de Transnistria, care aparține Republicii Moldova, mai puțin calea de comunicație care este a Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel