Serviciile americane: Rusia nu poate obține succese majore în luptele din Ucraina și se va concentra pe consolidarea controlului teritoriilor deținute

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Washingtonul nu crede că armata rusă se poate recupera după pierderile suferite în Ucraina pentru a mai obține câștiguri teritoriale în acest an, a declarat un înalt oficial al serviciilor de informații americane, avertizând însă că Vladimir Putin crede că timpul este de partea lui.

În același timp, evaluarea, prezentată de directorul serviciilor de informații naționale, Avril Haines, la audierea de miercuri din Senat, a fost lipsită de așteptări în ceea ce privește posibilitatea Ucrainei de a recupera teritorii în contraofensiva planificată în această primăvară. Acest lucru va depinde de mai mulți factori, inclusiv de pierderile înregistrate în rândul trupelor și echipamentelor ucrainene în efortul de a rezista atacurilor ruse.

„În prezent se desfășoară un război de uzură, în care niciuna dintre părți nu are un avantaj militar major”, a declarat Haines în sesiunea deschisă a comisiei de informații din Senat.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertiza ieri că orașul Bakhmut ar putea cădea în câteva zile, dar Haines a descris progresele rusești ca fiind doar secvențiale, iar controlul Bahmutului ca un obiectiv, deși important, nicidecum de importanță strategică în evoluția conflictului.

Aceasta a lansat ideea că Putin, având probabil o mai bună înțelegere a limitelor armatei ruse, pare să fie concentrat pe obiective militare mai modeste pentru moment. Printre constrângerile militare ale Rusiei se consideră esențiale lipsa de personal și muniție, disfuncții din cadrul conducerii militare, epuizarea, rata ridicată de victime și provocările morale asociate acestora.

Oficialul american susține că sancțiunile conduse de SUA au un impact asupra capacității Rusiei de a produce mai multe arme.

În lunile următoare, va fi din ce în ce mai dificil pentru ruși să susțină chiar și nivelul actual al operațiilor ofensive și, în consecință, Rusia ar putea trece la consolidarea controlului și apărării teritoriilor pe care le ocupă în prezent, consideră Haines.

„Pe scurt, nu prevedem ca armata rusă să se recupereze suficient în acest an pentru a obține câștiguri teritoriale majore, dar Putin calculează cel mai probabil că timpul lucrează în favoarea lui, iar prelungirea războiului, inclusiv cu potențiale pauze în luptă, ar putea fi cea mai bună. cale rămasă pentru a asigura în cele din urmă interesele strategice ale Rusiei în Ucraina, chiar dacă durează ani,” a sintetizat oficialul american.

Haines abordat și problema sprijinului Chinei cu arme și echipamente militare pentru Rusia, sugerând că Beijingul este în prezent nehotărât cât de departe va merge pe această cale.

„Îi vedem într-o situație în care au devenit din ce în ce mai incomodați cu privire la nivelul de asistență [acordată Rusiei] și nu caută să facă publică această situație așa cum o resimt în realitate, având în vedere costurile de imagine asociate.”

În pofida retoricii combative a lui Xi Jinping și a altora din conducerea chineză, Haines a observă că China a vrut să evite noi sancțiuni ale SUA și că Beijingul caută o perioadă de relativ calm pentru a-și oferi timpul de care are nevoie pentru a aborda dificultățile interne tot mai mari cu care se confruntă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel