Uniunea Europeană mediază negocierile dintre Serbia şi Kosovo

S.I. Catalin |
Data publicării:
Preşedinţii sârb şi kosovar, Aleksandar Vucic şi Hashim Thaci
Preşedinţii sârb şi kosovar, Aleksandar Vucic şi Hashim Thaci

Preşedinţii sârb şi kosovar, Aleksandar Vucic şi Hashim Thaci, reiau vineri, la Bruxelles, convorbirile care vizează normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina, în vederea ajungerii la un acord în cursul anului viitor.

Uniunea Europeană mediază negocierile dintre Serbia şi Kosovo, oferindu-le acestora perspectiva aderării la blocul comunitar cu condiţia depăşirii divergenţelor actuale dintre ele, transmite dpa.

''Cred că există o şansă reală ca preşedinţii Vucic şi Thaci să poate ajunge la un acord care să trateze toate problemele rămase deschise. Anul viitor se împlinesc 20 de ani de la izbucnirea războiului din Kosovo. Cred că este timpul să se pună capăt acelui conflict'', a declarat luni şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini.

Kosovo şi-a declarat independenţa în februarie 2008, aceasta fiind recunoscută până în prezent de 23 dintre cele 28 de state membre ale UE. Ţările membre care nu au făcut acest lucru sunt Spania, România, Slovacia, Grecia şi Cipru.

Negocierile sârbo-kosovare mediate de Bruxelles au dus la un acord cadru în 2013. Totuşi, fiecare parte susţine că cealaltă îşi încalcă angajamentele în domenii precum energia, învăţământul şi drepturile minorităţii sârbe din Kosovo.

Pentru depăşirea acestui impas, şeful statului sârb a avansat recent ideea unui schimb de teritorii, oferind o parte din zona de sud a Serbiei populată masiv de etnici albanezi în schimbul anexării părţii de nord a Kosovo dominate de etnici sârbi.

Iniţial Hashim Thaci a părut să sprijine propunerea, dar ulterior şi-a schimbat atitudinea ca urmare a opoziţiei partenerului său din coaliţia aflată la conducere la Pristina, premierul Ramush Haradinaj.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel