Serbia. Ministrul Apărării: Tensiunile din nordul Kosovo se pot transforma într-un conflict armat

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Armata Serbiei. Foto: Ministerul Apărării din Serbia via Defence24
Armata Serbiei. Foto: Ministerul Apărării din Serbia via Defence24

Ministrul sârb al Apărării, Milos Vucevic, ales și șef al partidului de guvernământ, a declarat că tensiunile din Kosovo au atins punctul culminant și se pot transforma într-un conflict armat, adăugând că unitățile armatei sârbe continuă să fie staționate în direcția liniei administrative cu Kosovo și Metohija, într-un moment în care NATO a cerut Kosovo să calmeze tensiunile cu Belgradul.

Ministrul sârb al Apărării a explicat ieri că situația pare a fi pașnică doar în exterior, iar în prezent nu există incidente. El a spus că tensiunea este la extremă, iar indicatorul de tensiune este în zona roșie, în primul rând în rândul sârbilor, care sunt direct amenințați.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a cerut Kosovo să calmeze tensiunile cu Serbia, la două zile după ce au izbucnit ciocniri violente între poliția kosovară și protestatarii care se opuneau ca oficialii albanezi să preia primăriile municipalităților din regiunile locuite de cetățeni de etnie sârbă.

Stoltenberg a declarat că a vorbit cu Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, despre Kosovo. El a adăugat că Priștina și Belgradul ar trebui să fie implicate în dialogul condus de Uniunea Europeană. "Priștina trebuie să pună capăt escaladării și să nu ia măsuri unilaterale de destabilizare", a scris Stoltenberg într-un tweet.

Sârbii, care alcătuiesc majoritatea populației din nordul Kosovo, nu au acceptat declarația de independență a provinciei față de Serbia în 2008 și consideră încă Belgradul capitala lor, la mai bine de două decenii după încheierea războiului din 1999. Descendenții albanezilor reprezintă 90% din populația totală a Kosovo.

Între timp, Partidul Progresist Conservator Sârb de guvernământ a anunţat ieri, că viceprim-ministrul şi ministrul apărării sârb, Milos Vucevic, a ales noul preşedinte al partidului, după demisia președintelui țării, Aleksandar Vucic, de la conducerea formațiunii politice.

Vucevic, citat de Balkan News Network, specializată în afaceri est-europene și eurasiatice, a declarat, după o întâlnire extraordinară a liderilor de partid, că politicile formațiunii vor rămâne consistente și că aceasta va continua să reprezinte o forță motrice în progresul Serbiei.

Vucevic și-a exprimat aprecierea pentru conducerea excepțională a lui Vucic din ultimii 11 ani, adăugând că partidul de guvernământ sprijină propunerea președintelui țării, Aleksandar Vucic, de a participa la formarea unei noi mișcări naționale numită "Mișcarea Populară", fiind de așteptat ca detaliile acestei inițiative să fie dezvăluite până la sfârșitul lunii iunie.

Vucevic, un avocat și politician sârb, a ocupat funcțiile de viceprim-ministru și ministru al Apărării din 2022, iar înainte a fost primar al orașului Novi Sad (2012-2022).

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunțat, sâmbătă, renunțarea la președinția Partidului Progresist de guvernământ, cel mai mare partid din Serbia care domină scena politică, menționând că va rămâne membru al acesteia, dar a confirmat că nu intenționează să renunțe la președinția sârbă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel