Serbia este gata să trimită trupe în Kosovo dacă cererea către KFOR este aprobată

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunţat luni că guvernul sârb va lua joi decizia de a trimite o cerere către Forţa NATO de menţinere a păcii în Kosovo (KFOR) pentru a asigura prezenţa trupelor sârbe în nordul Kosovo-Metohija, relatează Tanjug.

"Sesiunea guvernamentală este joi şi, aşa cum stau lucrurile, guvernul va lua decizia de a trimite o scrisoare comandantului KFOR", a declarat Vucic în prezenţa jurnaliştilor, potrivit Tanjug.

Şedinţa de guvern va avea loc după-amiază, după care KFOR va primi cererea, a adăugat el.

În ultimele săptămâni, sârbii din nordul Kosovo au răspuns cu o rezistenţă violentă la decizii ale Priştinei pe care le consideră a fi antisârbeşti.

Ministrul sârb al apărării, Milos Vucevic, a declarat luni că forțele armate ale țării sale sunt pregătite să desfășoare soldați în Kosovo și Metohija în cazul în care cererea trimisă Forțelor din Kosovo (KFOR) conduse de NATO va fi aprobată.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că țara sa va trimite în mod oficial, la 15 decembrie, o cerere către KFOR pentru aprobarea trimiterii de forțe militare și de poliție sârbe în Kosovo, însă această cerere va fi probabil respinsă.

"În conformitate cu Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, vom trimite o cerere comandantului KFOR pentru a dispune desfășurarea contingentului de armată și poliție sârbă în Kosovo și Metohija", a declarat Vucic în timp ce se adresa națiunii și a citit paragraful relevant din rezoluția Consiliului de Securitate.

"Bineînțeles, nu îmi fac iluzii și știu că vor refuza această cerere. Și vă spun acest lucru în avans", a subliniat Vucic, menționând că este încă necesar să încercăm.

Citește mai departe: Rusia condamnă declararea ca persona non grata a unui angajat rus din Kosovo

Duminică, premierul kosovar Albin Kurti a îndemnat KFOR să intervină pentru ridicarea baricadelor de pe drumuri care au fost instalate de sârbii locali în mai multe locuri care duc la punctele de trecere a frontierei de la Bërnjak și Jarinje, în nordul Kosovo.  

Ministrul sârb al apărării a declarat că Belgradul acționează în limitele drepturilor sale de a solicita desfășurarea de trupe în conformitate cu rezoluția Consiliului de Securitate al ONU.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel