Serbia anunță că situația în Kosovo e la un pas de conflict armat. Belgradul pune întreaga responsabilitate pe Pristina

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Forțele de poliție kosovare, sursă foto: Poliția din Kosovo @official
Forțele de poliție kosovare, sursă foto: Poliția din Kosovo @official

Situaţia din Kosovo, unde sârbii au ridicat baricade într-o nouă amplificare a tensiunilor, este "în pragul unui conflict armat", a avertizat miercuri prim-ministrul sârb, Ana Brnabic, relatează Agerpres, care citează AFP.

"Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă, cu toţii împreună, pentru a încerca să menţinem pacea. Suntem cu adevărat în pragul conflictului armat din cauza măsurilor unilaterale ale Pristinei", capitala Kosovo, a declarat Ana Brnabic la o conferinţă cu ONG-uri sârbe,

Cu o populaţie majoritar albaneză, fosta provincie sârbă care numără 1,8 milioane de locuitori şi-a declarat în 2008 independenţa, pe care Serbia nu o recunoaşte. Belgradul îi încurajează pe sârbii din Kosovo să sfideze autorităţile locale, într-un moment în care Pristina vrea să-şi exercite suveranitatea asupra întregului său teritoriu.

Mai multe sute de sârbi care trăiesc în nordul Kosovo au ridicat de la 10 decembrie baraje pentru a protesta împotriva arestării unui fost poliţist sârb, paralizând circulaţia spre două posturi de frontieră cu Serbia.

La câteva ore după ridicarea baricadelor, poliţia kosovară a anunţat că a fost vizată de trei atacuri cu arme de foc.

Poliţia Uniunii Europene, desfăşurată în regiune în cadrul misiunii EULEX, a fost vizată şi ea de o grenadă asurzitoare care nu a provocat însă răniţi.

 

Serbia a cerut KFOR să-i permită să trimită militari şi poliţişti în nordul Kosovo



Tensiunile au urcat în nordul Kosovo, unde trăiesc peste o treime din cei 120.000 de sârbi din Kosovo, atunci când Pristina şi-a anunţat intenţia de a organiza alegeri în municipalităţile cu majoritate sârbă, după demisia tuturor aleşilor şi poliţiştilor sârbi în această zonă.

Autorităţile din Kosovo au amânat în cele din urmă scrutinul pentru luna aprilie.

Forţa de menţinere a păcii în Kosovo (KFOR), condusă de NATO, şi-a întărit prezenţa în nord, trimiţând trupe şi patrule suplimentare, a declarat vineri comandantul acestei forţe, generalul italian Angelo Michele Ristuccia, într-o declaraţie publicată de NATO.

El a dat asigurări că KFOR dispune "de toate capacităţile, inclusiv în termeni de personal, pentru a asigura un mediu sigur şi securizat şi libertate de mişcare pentru toate comunităţile, peste tot în Kosovo".

La rândul său, Serbia a cerut vineri KFOR să-i permită să trimită militari şi poliţişti în nordul Kosovo, fără să primească un răspuns până în prezent. Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a subliniat totuşi că este "aproape sigur" că aceasta cerere "nu va fi acceptată".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel