Serbia a renunțat la mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Relocarea ambasadei sârbe de la Tel Aviv la Ierusalim nu a avut loc, deoarece interesele Serbiei s-au schimbat de când Israelul a recunoscut Kosovo.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că Serbia va acționa în conformitate cu interesele sale, în ceea ce privește relocarea ambasadei sârbe de la Tel Aviv la Ierusalim. Șeful statului sârb a afirmat că interesele Serbiei s-au schimbat de când Israelul a recunoscut Kosovo.

Pe 1 iulie 2021, a expirat termenul stabilit pentru ca Serbia să-și mute ambasada din Israel la Ierusalim.

Termenul a fost stabilit în Acordul de la Washington privind normalizarea relațiilor economice dintre Kosovo și Serbia, semnat, pe 4 septembrie 2020, de președintele Vucic și de prim-ministrul Kosovo, Avdullah Hoti.

Documentul pe care Serbia și Kosovo l-au semnat în Statele Unite, avea aceleași prime 15 puncte, dar punctul 16 este diferit pentru fiecare parte. Astfel, Kosovo a semnat pentru recunoașterea reciprocă cu Israelul, în timp ce Serbia a convenit că va reloca ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, până pe 1 iulie 2021.

Kosovo și Israel au stabilit relații diplomatice pe 1 februarie, iar Priștina și-a deschis, în martie, ambasada la Ierusalim.

Statutul Ierusalimului este unul dintre punctele centrale ale conflictului de lungă durată dintre Israel și palestinieni. Palestinienii revendică Ierusalimul de Est drept capitala viitorului lor stat.

"Am avut un acord și am avut o conversație cu prim-ministrul israelian și am precizat că nu am semnat un document comun cu albanezii și americanii, ci doar cu americanii, iar acest lucru a afectat și relațiile Israelului cu noi", a subliniat A. Vucic.

"Nu vă faceți griji cu privire la poziția Serbiei. Vom fi în concordanță cu dreptul internațional, dar și cu interesele Serbiei, iar aceste interese s-au schimbat de când Israelul a recunoscut independența Kosovo. Respectăm prietenia cu Israelul, respectându-ne și pe noi înșine, totodată. Nu ne puteți spune, am recunoscut independența într-o parte a teritoriului dumneavoastră, dar mergeți mai departe … ", a precizat președintele Vucic.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel