Senatul SUA aprobă ajutorul pentru Ucraina, în timp ce forțele ruse obțin câștiguri semnificative pe frontul de est

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ucraineni care operează un aruncător de bombe (mortier)
Militari ucraineni care operează un aruncător de bombe (mortier)

Senatul SUA are în vedere un pachet de patru proiecte de lege care a fost adoptat anterior de Camera Reprezentanților. Adoptarea proiectelor de legi va debloca furnizarea de ajutor militar către Ucraina , Israel și Taiwan în valoare de 90 de miliarde de dolari.

Update: Pachetul de legi a fost adoptat cu o majoritate de 80% și merge la președintele Joe Biden pentru semnare.

 

Știrea inițială:

Dacă proiectele de lege sunt adoptate, acestea vor trebui semnate de președintele american Joe Biden.

Unul dintre proiecte prevede un ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Al doilea este de 26 de miliarde de dolari pentru Israel. Al treilea este de 8,12 miliarde de dolari „pentru a contracara China comunistă” în regiunea Indo-Pacific. Al patrulea include o posibilă interdicție a utilizării aplicației TikTok, măsuri de transferare a bunurilor rusești confiscate în Ucraina și noi sancțiuni împotriva Iranului.

Conform programului anunțat, examinarea pachetului de ajutoare, care include și ajutor pentru Ucraina, în Senat a început la ora 20:00, ora Bucureștiului.

 

Discuții aprinse în Senat

 

Senatul va organiza mai întâi două voturi procedurale prin apel nominal.

Un vot procedural în Senat cu privire la proiectele de lege pentru a ajuta Ucraina  și alți parteneri străini ai Americii este amânat din cauza republicanilor.

Ei se plâng că nu își pot propune modificările la aceste documente, scrie The Guardian. Republicanii Eric Schmitt și Mike Lee l-au acuzat pe liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, că a promovat versiunea sa a proiectului de lege „cu dezbateri minime și posibil fără amendamente”. 

Bernie Sanders, senator independent de Vermont, spune că este de acord cu Lee. Bernie are altă problemă: vrea să propună două amendamente, dintre care unul ar interzice transferul de bani către „mașina de război” israeliană, iar al doilea ar debloca ajutorul financiar acordat Agenției Națiunilor Unite pentru Ajutor pentru Palestina (Unrwa). 

Cu toate acestea, The Guardian scrie că, în cele din urmă, procedura a avansat spre votul final, după ce Senatul a invocat o moțiune pentru a evita blocajul. Rezultatul moțiunii a fost 80 de voturi pentru și 19 împotrivă.

După aceste două voturi, senatorii vor avea la dispoziție 30 de ore, dar nu mai mult de 1 oră fiecare, pentru a discuta proiectul de lege, după care va avea loc un vot final.

Ultima dată, în februarie, discursurile senatorilor au durat toată noaptea. Și, de fapt, durata acestei părți a procedurii va depinde de câți senatori sunt dispuși să vorbească și de cât timp vor vorbi", a explicat procedura de vot ambasadorul Ucrainei în SUA, Oksana Markarova.

După votarea și semnarea pachetului de ajutor pentru Ucraina, avantajul de 10 la unu de care se bucură Rusia în prezent nu va fi șters imediat.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) avertizează că Ucraina „va continua probabil să se confrunte cu o penurie de muniție de artilerie și interceptoare de apărare aeriană în următoarele săptămâni și constrângerile corespunzătoare pe care aceste lipsuri le pun asupra capacității Ucrainei de a desfășura operațiuni defensive eficiente”.

ISW speculează că Rusia ar putea încerca să atace rețelele de transport precum căile ferate pentru a complica distribuția – lucru pe care l-a vizat vineri în regiunea Ucrainei Dnipropetrovsk – și ar putea încerca să accelereze ritmul de-a lungul liniilor frontului în fereastra limitată înainte de sosirea ajutorului SUA.

 

Forțele ruse obțin câștiguri semnificative în estul Ucrainei

 

Forțele ruse au făcut progrese semnificative într-un coridor îngust din estul Ucrainei.

Imaginile postate de bloggerii militari de la Kremlin arată un tricolor rus zburând deasupra satului distrus Ocheretyne. Trupele ruse au intrat pe teritoriu duminică, la nord-vest de orașul Avdiivka, după ce au înaintat aproximativ 5 km în 10 zile.

Armata ucraineană s-a retras de la Avdiivka în februarie și a încercat să stabilească o nouă linie defensivă în așezările de-a lungul râului Durna, dar în ultimele săptămâni unități rusești au avansat, folosind bombe de planare lansate aerian pentru a pulveriza buncărele ucrainene.

Ministerul Apărării din Moscova a susținut că trupele ucrainene au fugit din Ocheretine.

Aceasta înseamnă că Rusia a reușit să ocolească flancul nordic al liniei de înaintare recent construită a Ucrainei, inclusiv câmpuri minate și tranșee. Localitatea - care reprezintă un nod rutier și feroviar local – se află la intersecția unei rețele de apărare.

Cartierul general al forțelor armate regionale ale Ucrainei a recunoscut că situația este dificilă. A spus că rușii foloseau „un întreg arsenal de arme împotriva unităților noastre”, inclusiv ceea ce a descris drept arme chimice. Au capturat câteva clădiri și au preluat partea de sud a orașului Ocheretine,dar „mare parte din localitate” a rămas în mâinile Ucrainei, cu situația sub control.

Forțele ruse se află la aproximativ 30 km de Pokrovsk, principalul oraș garnizoană din zonă, folosit pentru a face rotația soldaților și echipamentelor, care pare a fi următoarea țintă operațională a Rusiei. Vladimir Putin le-a ordonat soldaților săi să captureze granițele administrative ale regiunii Donețk.

Mai la nord, o mare ofensivă rusă este în desfășurare pentru a ocupa orașul Chasiv Yar . Comandamentul militar de est al Ucrainei a declarat că 20.000-25.000 de trupe inamice încearcă să ia cu asalt orașul de pe deal și districtele din jur. Kremlinul vrea să-l captureze până pe 9 mai

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel