Senatul american a aprobat cei 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Ajutorul cumulat al SUA se va apropia de bugetul militar anual al Rusiei

Cătălin Costea |
Data publicării:

Senatul american a aprobat proiectul de lege privind pachetul de 40 de miliarde de dolari destinat ca ajutor militar, economic și alimentar pentru Ucraina, documentul fiind transmis spre aprobarea finală a Congresului.

Decizia, aprobată joi cu 86 la 11, a fost susținută de toți democrații și de majoritatea republicanilor.

„Aplaud Congresul pentru că a transmis lumii un mesaj clar, bipartizan, că poporul Statelor Unite este alături de oamenii curajoși ai Ucrainei în timp ce își apără democrația și libertatea”, a declarat Biden într-un mesaj scris.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit Statelor Unite. „Aceasta este o demonstrație de conducere puternică și o contribuție necesară la apărarea comună a libertății noastre”, a declarat acesta într-un mesaj transmis în cursul nopții.

Aprobarea survine în contextul în care secretarul de stat Antony Blinken declara că SUA au pregătit încă 100 de milioane de dolari în arme și echipamente ale Pentagonului pentru a fi expediate către Kiev, ceea ce ridică valoarea totală a acestora, de când a început invazia, la 3,9 miliarde de dolari.

În total, aproximativ 24 de miliarde de dolari din măsura în adoptare sunt destinate pentru înarmarea și echiparea forțelor ucrainene, ajutându-le să finanțeze achizițiile de arme, să înlocuiască echipamentele uzate și pentru plătea trupelor americane desfășurate în țările din jurul Ucrainei după declanșarea ostilităților ruse.

Alte 9 miliarde de dolari sunt destinate menținerii guvernul Ucrainei pe linia de plutire, iar 5 miliarde de dolari pentru asigurarea hranei în țările care depind de recoltele din Ucrainei. De asemenea, au fost stabilite fonduri pentru a ajuta refugiații ucraineni din SUA, pentru activitățile de sechestrare a bunurilor oligarhilor ruși, redeschiderea ambasadei SUA la Kiev și pentru procesele de judecare a crimelor ruse de război.

Măsura, despre care oficialii au spus că este gândită să dureze până în septembrie, a triplat volumul ajutorului pentru Ucraina stabilit inițial la 13,6 miliarde de dolari. Prețul combinat de 54 de miliarde de dolari depășește ceea ce SUA au cheltuit anual pentru toată asistența militară și economică externă în ultimii ani și se apropie de bugetul militar anual al Rusiei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel