Semnarea acordului între SUA şi talibani la Doha. Secretarul general al NATO, vizită în Afganistan

S.I. Catalin |
Data publicării:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sosit sâmbătă în Afganistan, înaintea ceremoniei de semnare a unui acord între SUA şi talibani la Doha, în Qatar, a comunicat Alianţa, potrivit dpa.

La Kabul, Stoltenberg va avea întâlniri cu preşedintele Ashraf Ghani şi cu alţi oficiali afgani. El va susţine în cursul după-amiezii o conferinţă comună cu Ghani şi cu ministrul american al apărării, Mark Esper.

La sosire, Jens Stoltenberg s-a întâlnit cu şeful guvernului afgan, Abdullah Abdullah. Secretarul general a afirmat că NATO îşi va menţine prezenţa în Afganistan până când în această ţară va fi realizată o pace durabilă, a transmis biroul premierului Abdullah.

Ambii oficiali au subliniat că sâmbătă este o 'zi istorică' pentru Afganistan.

,,Sunt încântat să mă aflu aici în această zi istorică. Sperăm că acest pas va deschide drumul către pace şi stabilitate permanente în Afganistan'', a declarat Stoltenberg, citat în comunicat emis de guvernul de la Kabul.

Acordul ce urmează să fie semnat la Doha va deschide calea pentru retragerea trupelor americane din Afganistan, după aproape 18 ani de război, şi pentru negocieri de pace, notează AFP, citat de Agerpres.

Textul, negociat timp de un an şi jumătate în Qatar, va fi semnat la ora 12.45 GMT de emisarul Washingtonului, Zalmay Khalilzad, şi de şeful politic al talibanilor, Abdul Ghani Baradar, în prezenţa secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo.

În jur de 30 de state vor fi reprezentate la ceremonia de la Doha, nu însă şi guvernul afgan, care a trimis totuşi o mică delegaţie pentru o 'primă luare de contact' cu talibanii.

Potrivit presei afgane, SUA vor organiza în paralel o ceremonie cu guvernul afgan la Kabul, tot în cursul după-amiezii.

După ceremonii, ar urma să înceapă în scurt timp negocieri interafgane, într-un oraş ce urmează a fi stabilit, în trecut vorbindu-se despre Oslo.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel