Șeful Wagner susține că Bahmutul este sub controlul integral al forțelor ruse. Kievul neagă informația, dar recunoaște: ”Situația este critică”

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit agenției ruse de presă Interfax, controlată de Moscova, pe 20.05.2023, șeful companiei militare private (PMC) Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, a anunțat preluarea controlului integral asupra localității Bahmut, din așa-numita Republică Populară Donețk.

“Astăzi… Bahmutul a fost luat complet”, a declarat Prigojin, al cărui anunț a fost difuzat de serviciul său de presă.

Informația a fost susținută atât de luptătorii de la fața locului, cât și de comandanții militari ruși. Cu toate acestea, nu există o confirmare și din partea altor surse.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Serhi Cherevatîi a declarat pentru Reuters: „Acest lucru nu este adevărat. Unitățile noastre luptă în Bahmut”.

La rândul său, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a raportat „lupte grele în Bakhmut. Situația este critică”, a spus ea pentru serviciul de mesagerie Telegram.

 

Wagner susține că are controlul orașului

Luptători Wagner în Ucraina / serviciul de presă „Concord”

Mesajul lui Prigojin, referitor la faptul că localitatea Bahmut a fost cucerită integral a fost publicat pe canalul său Telegram de către Alexander Sladkov, unul dintre cei mai populari corespondenți de război din Rusia.

Cu o zi înainte, pe Internet au început să apară declarații ale unor militari ucraineni potrivit cărora “Bahmutul a fost predat”. În același timp, Evgheni Prigojin anunța că “sub controlul inamicului a mai rămas doar o jumătate de kilometru pătrat de teritoriu în vestul orașului”.

Potrivit surselor rusești, mai multe grupuri aparținând Brigăzii 3 Independente a așa-numitei „gărzi ofensive” au fost lichidate.

Luptătorii PMC Wagner au început să înainteze în afara orașului Bahmut, în special în direcția Hromovo, prin care trece drumul către Chasovy Yar. Înaintarea grupurilor de asalt este asigurată de focul dens al artileriei, inclusiv de pe înălțimile de pe flancuri.

Presa rusă semnalează faptul că “eliberarea” localității Bahmut s-a produs pe 20 mai, exact la un an de la cucerirea orașului Mariupol.

Comentariul autorului: Cucerirea localității Bahmut de către trupele ruse poate contribui la declanșarea unor noi acțiuni ofensive în scopul avansării către localitățile Kramatorsk și Slavyansk din nordul Republicii Populare Donețk.

Potrivit specialiștilor militari ruși, acest lucru ar trebui să fie mult mai simplu, după depășirea fortificațiilor din Bahmut.

Cu toate acestea, trupele ruse nu vor avea o misiune ușoară la vest de Bahmut, unde militarii ucraineni au declanșat propria ofensivă și au înregistrat anumite succese pe flancurile localității.

Așadar, în concluzie, se poate aprecia că cel mai probabil anunțurile rusești despre preluarea localității Bahmut sunt reale, ținând cont de faptul că de mai mult timp rușii controlau peste 90% din aceasta, iar singurele lupte care se mai duceau în oraș erau în cartierele vestice. Însă, ținând cont de întăririle aduse în regiune în ultima perioadă de armata ucraineană, este foarte probabil ca intensitatea luptelor să nu scadă prea mult.

Surse: militarynews.ru, topwar.ru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel