Şeful spionajului militar ucrainean: În ciuda succeselor recente, Rusia nu are forța necesară pentru a cuceri în totalitate regiunile Luhansk și Donețk

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Noii recruți în Armata rusă, ”sesiunea” 2023. Foto: Ministerul apărării / Districtul Militar Vest
Noii recruți în Armata rusă, ”sesiunea” 2023. Foto: Ministerul apărării / Districtul Militar Vest

Rusia "nu are forța" de a cuceri cele două regiuni din estul Ucrainei în acest an, a declarat șeful Serviciului ucrainean de Informații Militare, Kirilo Budanov, într-un interviu publicat pe 21 februarie în Wall Street Journal. După pierderea orașului Avdiivka, un oraș din linia întâi din regiunea Donețk care a rezistat atacurilor rusești din 2014, există îngrijorări tot mai mari că Rusia preia iniţiativa în ceea ce priveşte cursul războiului.

Se pare că forțele rusești încearcă să avanseze în cinci direcții: Avdiivka, Marinka, Kreminna și Bakhmut în est, precum și Roboytne în sud. Potrivit lui Budanov, Rusia are aproximativ 510.000 de militari în Ucraina și în împrejurimi, deoarece a reușit să recruteze 30.000 de soldați lunar.

Budanov a precizat că, în ciuda succeselor recente, armata rusă se confruntă și cu probleme. Cu armata sa ''profesionistă'' distrusă în mare parte în primul an al războiului, Rusia recurge la utilizarea unor valuri de recruți neinstruiți, a spus el.

De asemenea, industria de apărare rusă nu poate produce atâtea obuze câte consumă armata, iar majoritatea tancurilor pe care Rusia le comercializează sunt modele mai vechi, a comentat Budanov.

,,Ei (Rusia) nu au forța" de a atinge obiectivul strategic de a captura în întregime regiunile Luhansk și Donețk în acest an, a notat el.

Ambele regiuni sunt ocupate parțial de Rusia din 2014. Moscova a declarat controlul asupra întregii regiuni Luhansk în iulie 2022, după ce a capturat Lisichansk, dar o contraofensivă declanşantă ulterior de Kiev a restabilit o prezență ucraineană în partea de vest a regiunii.

Un scenariu ideal pentru Ucraina în acest an ar fi să treacă în defensivă și să uzeze capacitatea forțelor rusești în timp ce își consolidează propriile forțe, deschizând posibilitatea unei alte contraofensive în 2025, scrie Wall Street Journal.

O condiție cheie pentru această strategie ar fi continuarea asistenței americane, care este departe de a fi sigură, deoarece o lege a ajutorului extern care include 60 de miliarde de dolari pentru Kiev rămâne blocată pe masa Congresului SUA.

 

Rusia intensifică atacurile în apropiere de satul Robotine, în regiunea Zaporojie

 

Forțele terestre ale Rusiei și-au intensificat destul de mult atacurile in apropiere de satul Robotine, aflat in regiunea Zaporojie, a raportat Ministerul britanic al Apărării într-un raport actualizat privind situaţia de pe frontul din Ucraina, la data de 21 februarie.

În urma capturării orașului Avdiivka, Rusia și-a intensificat atacurile în mai multe sectoare ale liniei frontului ucrainean în ultima săptămână, probabil cu scopul de a extenua forțele ucrainene, susţine Ministerul britanic al Apărării care face o evaluare independentă asupra stării conflictului dintre Rusia şi Ucraina.

Forțele ucrainene s-au retras din micul oraș industrial Avdiivka, aflat în regiunea Donețk la 17 februarie, pe fondul lipsei de muniție, după luni de zile în care au respins o serie de atacuri ale forţelor ruse de ocupaţie.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat că Rusia ar putea replica tacticile sale de succes din Avdiivka la o scară mai mare dacă Occidentul continuă să întârzie asistența militară.

Satul Robotine a fost eliberat de Ucraina în timpul contraofensivei sale din vara anului 2023 și de atunci se află pe linia frontului. Robotyne se află lângă drumul principal spre orașul Tokmak, ocupat de ruși, și mai departe spre Melitopolul ocupat, unul dintre nodurile logistice cheie pentru forțele rusești aflate în sudul Ucrainei.

,,Forțele Armate Ruse care operează în zonă au suferit pierderi grele în timpul contraofensivei ucrainene. Cu toate acestea, ritmul operațional mai scăzut de atunci și eforturile continue de recrutare ale Rusiei au permis probabil trupelor rusești să se regrupeze", se arată în raportul serviciilor de informații britanice.

Începând cu 20 februarie, nu au existat schimbări de poziţii în apropiere de linia frontului de lângă satului Robotine, a scris ISW în ultima să evaluare.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel