Şeful serviciului norvegian de informaţii militare:Rusia are totul pregătit pentru un spectru larg de operaţiuni militare în Ucraina

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Şeful serviciului norvegian de informaţii militare, vice-amiralul Nils Andreas Stensones.
Şeful serviciului norvegian de informaţii militare, vice-amiralul Nils Andreas Stensones.

Şeful serviciului norvegian de informaţii militare, vice-amiralul Nils Andreas Stensones, a declarat vineri că Rusia are totul pregătit pentru un spectru larg de operaţiuni militare în Ucraina şi mai rămâne doar ca preşedintele Vladimir Putin să decidă ce va face.

Ruşii ''au tot ce le trebuie pentru a pune orice în execuţie, de la o invazie minoră în est, la atacuri minore cam peste tot în Ucraina şi o invazie completă cu, eventual, o ocupare a întregii Ucraine ori a unor părţi'' ale ţării, iar ''acum revine în primul rând preşedintelui Putin să aleagă dacă vrea sau nu să o facă'', a explicat ofiţerul norvegian.

El a făcut aceste aprecieri în timpul unei prezentări a evaluării anuale efectuate de serviciile de securitate de la Oslo cu privire la riscurile asupra Norvegiei, ţară scandinavă membră a NATO şi care are o porţiune de graniţă cu Rusia.

Potrivit acestuia, ''peste 150.000 de combatanţi'' ruşi sunt în prezent comasaţi în apropierea frontierelor Ucrainei, cu toată logistica necesară şi echipaţi cu armele cele mai avansate.

Dar ''este foarte greu de spus dacă (o ofensivă) este probabilă sau improbabilă pentru că revine exclusiv preşedintelui rus să ia o decizie'', a insistat şeful informaţiilor militare norvegiene.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat vineri din nou asupra ''riscului real al unui nou conflict armat'', în timp ce şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a susţinut că Rusia poate invada Ucraina ''în orice moment''.

Rusia continuă să nege astfel de intenţii, dar doreşte o nouă arhitectură de securitate în Europa, cerând în special renunţarea la orice nouă extindere a NATO şi retragerea trupelor Alianţei din statele est-europene care au aderat la aceasta începând din 1997.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel