Șeful Pentagonului sosește de urgență în Israel pentru discuții privind Iranul. Milley, vizită neanunţată și în Siria

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Mark Milley
Foto: Mark Milley

Generalul Mark Milley, președintele Comitetului întrunit al șefilor de state majore din Forțele Armate americane, a ajuns vineri în Israel, într-o vizită neprogramată, pentru ”discuții privind securitatea regională” amenințată de iminenta fabricare de către Iran a unei arme nucleare.

Potrivit Reuters, vizita lui Milley este una neanunțată anterior și are loc înaintea unei călătorii în Israel a secretarului american al Apărării Lloyd Austin, care va include Egiptul și Iordania, state arabe vecine aliniate cu SUA și care au influență asupra afacerilor israeliano-palestiniene.

„Este necesară o cooperare continuă pentru a preveni ca Iranul să obțină arma nucleară”, i-a spus ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, generalului Milley.

Cel mai înalt militar american a discutat la Tel Aviv cu șeful Statului Major General israelian, generalul Herzi Halevi, ”despre probleme de securitate regională, oportunități de cooperare bilaterală sporită, coordonare pentru apărarea împotriva amenințărilor reprezentate de Iran în regiune și alte aspecte de interes strategic reciproc”, precizează Pentagonul într-un comunicat de presă.

Tot vineri, Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a plecat a plecat, tot de urgență, la Teheran pentru discuţii despre programul nuclear al Iranului, o vizită care vine după descoperirea de particule de uraniu îmbogăţit aproape de nivelul necesar pentru fabricarea unei bombe atomice.

În ianuarie, Statele Unite și Israelul au organizat ceea ce un oficial american a descris ca fiind cel mai important exercițiu militar comun de până acum, care a implicat mii de forțe, peste 10 nave și 142 de avioane, inclusiv bombardiere cu capacitate nucleară.

Vizita lui Milley vine, de asemenea, pe fondul violenței în spirală în Cisiordania, cu raiduri militare israeliene intensificate după o serie de atacuri palestiniene. Temerile de escaladare înaintea lunii sfinte musulmane a Ramadanului și a festivalului Paștelui evreiesc au determinat Statele Unite, Iordania și Egiptul să facă apel la calm, precizează Reuters.

Cel puțin 62 de palestinieni, inclusiv oameni înarmați și civili, au fost uciși de la începutul anului 2023, a anunțat ministerul palestinian al Sănătății. Treisprezece israelieni și un turist ucrainean au murit în atacurile palestiniene în aceeași perioadă, potrivit cifrelor oficiale israeliene.

Mark Milley, a efectuat o vizită neanunţată în Siria

Generalul Milley a efectuat deplasarea în Siria pentru a evalua eforturile trupelor americane de a preveni o resurgenţă a grupării militante şi a trece în revistă măsurile de protecţie a forţelor americane împotriva unor atacuri, inclusiv cu drone.

Deşi gruparea SI este o umbră a grupării care a condus peste o treime din Siria şi Irak într-un califat declarat în 2014, sute de combatanţi se află încă în zone izolate unde nici coaliţia condusă de SUA şi nici armata siriană sprijinită de Rusia şi de miliţiile sponsorizate de Iran nu exercită controlul deplin.

Oficiali americani susţin că Statul Islamic s-ar putea regenera într-o ameninţare majoră.

Întrebat de ziarişti dacă crede că misiunea SUA în Siria a meritat riscul, Milley a legat-o de securitatea SUA şi a aliaţilor săi. "Dacă crezi că asta este important, atunci răspunsul este 'Da' . Se întâmplă să cred că asta este important", a spus el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel