Mark Esper: Operaţiunea nejustificată a Turciei în Siria a pus NATO într-o situaţie teribilă

S.I. Catalin / 24 oct 2019 / 16:37
Secretarul american al apărării, Mark Esper
Secretarul american al apărării, Mark Esper

Şeful Pentagonului, Mark Esper, a criticat joi operaţiunea militară ''nejustificată'' lansată de Turcia în nord-estul Siriei, dar fără a o condamna, la sosirea sa la Bruxelles, pentru o reuniune cu omologii săi din NATO, potrivit AFP şi EFE.

,,Turcia ne-a pus într-o situaţie teribilă cu această incursiune nejustificată'', a declarat Esper vorbind la German Marshall Fund, un think tank, înainte de a merge la sediul Alianţei.

,,Dar nu aveam de gând să începem un război cu un aliat NATO, un bun aliat de la aderarea sa în 1952'', a adăugat ministrul american al apărării.

Mark Esper a trimis totuşi un avertisment Ankarei şi preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. ''Conducătorul Turciei merge într-o direcţie greşită în multe probleme, rotindu-se mai degrabă pe orbita Rusiei decât pe cea a NATO'', a avertizat el.

,,Trebuie să lucrăm cu Turcia pentru ca ea să redevină un aliat puternic şi de încredere'', a subliniat Mark Esper. ''Nu avem nicio soluţie astăzi, dar trebuie să continuăm să lucrăm la aceasta'', a mai spus el.

Şeful Pentagonului a justificat retragerea militarilor americani staţionaţi în Siria în zona de intervenţie a armatei turce.

,,Decizia americană de a retrage cel puţin 50 de soldaţi a fost luată după decizia lui Erdogan de a trece'' frontiera cu Siria, a explicat ministrul.

,,Nu eram dispuşi să punem între 50 şi 1.500 de soldaţi şi miliţia (kurdă). Nu eram dispuşi să ne angajăm într-o luptă cu un aliat NATO'', a subliniat el.

,,Nu este posibil să punem forţe împotriva celor ale unui alt aliat NATO'', a argumentat Esper. ,,Nimeni nu a oferit alternativă mai bună'', a răspuns el criticilor.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy