Șeful GUR ucrainean spune că ne-a trecut glonțul pe la ureche: Wagner a forțat baza nucleară Voronej-45 pentru a prelua arme nucleare tactice. SUA nu confirmă

Armata rusă, pe străzile Moscovei în timpul rebeliunii Wagner
Armata rusă, pe străzile Moscovei în timpul rebeliunii Wagner

Într-un interviu acordat Reuters, Kirilo Budanov, șeful informațiiilor militare ucrainene susține că mercenarii Wagner au mers, în ziua rebeliunii din 24 iunie, la o bază nucleară aflată în regiunea Voronej.

Potrivit videoclipurilor publicate și interviurilor cu locuitorii locali, o parte dintre militanți, în timp ce se îndrepta spre Moscova, a virat spre est de-a lungul autostrăzii în direcția unei baze fortificate a armatei ruse. Cu toate acestea, relatările se opresc la 100 km de baza nucleară Voronej-45.

Șeful Direcției Principale de Informații din Ucraina, Kirilo Budanov, a declarat într-un comentariu Reuters că „wagnerienii” au mers mult mai departe. Au ajuns la bază și au vrut să obțină „mici dispozitive nucleare din epoca sovietică” pentru a ridica miza insurgenței lor.

Budanov susține că baza nucleară de la Voronej are stocate mici dispozitive nucleare care pot fi purtate chiar și într-un rucsac, iar în timpul revoltei din Rusia, mercenarii „Wagner” au ajuns la baza „Voronej-45”, unde sunt depozitate arme nucleare.

„La urma urmei, dacă ești gata să lupți până la capăt, atunci acesta este unul dintre obiectele care ridică semnificativ miza”, a explicat șeful serviciilor secrete ucrainene.

Ușa depozitului nuclear s-a dovedit a fi singura barieră între mercenarii Wagner și armele nucleare.

„Ușile depozitului au fost închise și nu au intrat în partea tehnică”, notează Budanov.

Baza Voronej-45 stochează mici dispozitive nucleare care pot fi purtate chiar și într-un rucsac

„Aceasta a fost una dintre locațiile cheie de depozitare pentru aceste rucsacuri”, a adăugat șeful GUR.

Din motive necunoscute, mercenarii s-au retras și nu le-au capturat. În același timp, o sursă din Kremlin a confirmat această informație. Potrivit acestuia, unitatea Wagner „a reușit să intre în zona roșie, drept urmare americanii au devenit agitați, pentru că acolo este depozitată muniție nucleară”.

Cu toate acestea, oficialii americani și-au exprimat îndoielile cu privire la această declarație a lui Budanov.

"Nu putem confirma acel raport. Nu aveam nicio indicație că armele sau materialele nucleare ar fi în pericol", a declarat Adam Hodge, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, ca răspuns la o întrebare despre dacă militanții au ajuns la bază și încercau să obțină arme nucleare.

Publicația a adăugat că „oamenii lui Wagner” care se îndreptau către „Voronej-45” s-au angajat într-un foc cu trupele rusești în primul sat. După aceea, au parcurs 90 de km nestingheriți și au circulat prin centrul orașului lângă care se află baza.

Potrivit oamenilor de știință ONU, Voronej-45 este una dintre cele 12 „facilități de depozitare la nivel național” rusești pentru depozitarea armelor nucleare. În orașul Talova, coloana Wagner a fost atacată de un elicopter, care a fost doborât.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel