Şeful diplomaţiei UE: Turcia va putea să-şi exercite influenţa asupra rutei migratorii care pleacă din Libia

S.I. Catalin |
Data publicării:

Turcia va putea să-şi exercite influenţa asupra rutei migratorii care pleacă din Libia datorită prezenţei sale puternice în această ţară, a avertizat joi şeful diplomaţiei europene într-un interviu pentru cotidianul El Pais, relatează AFP.

"Turcia este în prezent foarte prezentă în Libia şi a devenit un actor de neocolit" în această ţară, a subliniat Josep Borrell în acest interviu, precizează Agerpres.

Şi datorită "bazelor navale" de care va putea dispune în Libia, Turcia "va avea o influenţă asupra rutei migratorii în Mediterana Centrală, aşa cum este deja cazul în Mediterana de Est", a adăugat politicianul spaniol.

La rândul lor, europenii "au fost foarte divizaţi şi acest lucru are un preţ", şi-a exprimat el regretul.

În timpul războiului dintre puterile rivale din Libia din 2019 şi 2020 şi până la armistiţiul din octombrie, Turcia a susţinut activ guvernul de uniune naţională, instalat la Tripoli şi recunoscut de ONU, în faţa mareşalului Khalifa Haftar, sprijinit în special de Rusia.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a semnat, în noiembrie 2019, cu guvernul de uniune naţională, un acord de cooperare militară şi un acord de delimitare maritimă care permite Turciei să valorifice drepturi de exploatare asupra unor zone vaste din Mediterana de Est, bogate în hidrocarburi şi râvnite şi de alte ţări.

Relaţiile între Turcia şi UE s-au degradat puternic din 2016, tensiuni alimentate în special de misiunile de explorare a zăcămintelor de gaz efectuate de Ankara în apele greceşti şi cipriote în Mediterana de Est sau de prezenţa militară turcă în Libia.

Într-un ultim episod în aceste tensiuni, UE a condamnat marţi "anunţurile inacceptabile" ale preşedintelui turc privind Cipru, principalul obstacol într-o normalizare a relaţiilor cu Ankara, şi ameninţă că va lua măsuri.

Preşedintele Erdogan s-a deplasat pe 20 iulie în Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), data aniversară a operaţiunii care a dus la divizarea insulei, şi s-a pronunţat pentru o soluţie cu două state, respinsă de UE. De asemenea, el a susţinut proiectul de redeschidere a fostei staţiuni balneare Varosha, părăsită de locuitorii săi în 1974 şi înconjurată cu sârmă ghimpată de armata turcă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel