Şeful diplomaţiei germane: Mareşalul Khalifa Haftar a acceptat încheierea unui armistiţiu în Libia

S.I. Catalin |
Data publicării:
Generalul Khalifa Haftar, care conduce Armata Națională Libiană (ANL)
Generalul Khalifa Haftar, care conduce Armata Națională Libiană (ANL)

Khalifa Haftar a acceptat în principiu încheierea unui armistiţiu în Libia, a anunţat ministrul de externe al Germaniei, Heiko Mass, după negocieri cu generalul rebelilor, la Benghazi, informează joi AFP, dpa şi Reuters.

El a acceptat - chiar dacă nu a semnat acordul de armistiţiu la începutul acestei săptămâni la Moscova - să adere la armistiţiu", a spus Maas. "Acest lucru este extrem de important", a adăugat el.

Şeful diplomaţiei germane s-a întâlnit cu Haftar joi, după negocieri pe care acesta din urmă le-a avut cu rivalul său, premierul libian Fayez al-Serraj, încheiate anterior în săptămâna aceasta la Moscova într-un mod dezamăgitor, cu acordul de armistiţiu lăsat nesemnat.

Presiunea a sporit în Germania înainte de conferinţa internaţională ce urmează să aibă loc duminică la Berlin, pentru a-i aduce la masa negocierilor pe Al-Serraj şi general Haftar, puternicul lider din estul Libiei.

 

Armata mareşalului Khalifa Haftar, a fost la un pas să cucerească oraşul Tripoli cu ajutorul Rusiei

 

În Libia, forțele generalului Khalifa Haftar sunt în război cu Guvernul de Uniune Naţională. Recent a fost raportat că forțele generalului Haftar au capturat orașul de coastă Sirte, care se află la aproximativ 400 km de capitala Tripoli.

Generalul libian Khalifa Haftar conduce o ofensivă împotriva Tripoli din aprilie. Potrivit ONU, peste 1000 de persoane au fost ucise în ultimele luni de la începutul operațiunii.

Generalul, în vârstă de 76 de ani, a fost anterior consilier al liderului libian Muammar Gaddafi, care a ajuns la putere după ce monarhia a fost răsturnată în 1969, dar a fost ucis de rebeli în 2011. Haftar a devenit unul dintre cei mai influenți adversari ai lui Gaddafi începând din anii 1990.

Haftar este susținut de Egipt, Emiratele Arabe Unite și Rusia

În ultimii ani, a făcut mai multe călătorii la Moscova pentru a se întâlni cu ministrul rus al Apărării, Sergey Shoygu, cea mai recentă fiind în noiembrie 2018. La una dintre întâlnirile sale cu ministrul apărării rus a participat omul de afaceri Evgeny Prigozhin, care se afla în strânsă legătură cu compania militară privată Wagner.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel