Heiko Maas i-a cerut Rusiei să salveze Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare

S.I. Catalin / 18 ian 2019 / 16:19

Ministrul de externe german Heiko Maas i-a cerut vineri Rusiei să salveze Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), după ce SUA au cerut ca Moscova să-şi distrugă stocul de rachete 9M729 sub acuzaţia că acest tip de armă încalcă prevederile INF, transmite dpa.

,,Suntem de părere că Rusia poate salva acordul'', a declarat Heiko Maas într-o întâlnire cu omologul său rus Serghei Lavrov, desfăşurată la Moscova.

Lavrov a descris acuzaţiile americane drept un pretext pentru retragerea SUA din acest tratat.

Luna trecută, Washingtonul a dat Moscovei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma Tratatului INF, ameninţând în caz contrar că se va retrage din acest pact. Moscova neagă orice încălcare a tratatului.

Noul sistem de rachete în chestiune, Novator 9M729, constă într-o rachetă cu lansare terestră capabilă să transporte un focos nuclear şi are o rază de acţiune de peste 500 de kilometri, încălcând astfel tratatul - potrivit NATO şi SUA.

Tratatul INF - semnat de preşedintele american Ronald Reagan şi de ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov - interzice utilizarea unei serii întregi de rachete cu raze de acţiune între 500 şi 5.500 km.

La rândul său, Moscova acuză SUA că instalarea de rachete cu lansare verticală Mk-41 în dispozitivul său de apărare antirachetă din Europa, inclusiv în România, încalcă acest tratat, potrivit presei ruse. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy