Heiko Maas i-a cerut Rusiei să salveze Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare

S.I. Catalin / 18 ian 2019 / 16:19

Ministrul de externe german Heiko Maas i-a cerut vineri Rusiei să salveze Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), după ce SUA au cerut ca Moscova să-şi distrugă stocul de rachete 9M729 sub acuzaţia că acest tip de armă încalcă prevederile INF, transmite dpa.

,,Suntem de părere că Rusia poate salva acordul'', a declarat Heiko Maas într-o întâlnire cu omologul său rus Serghei Lavrov, desfăşurată la Moscova.

Lavrov a descris acuzaţiile americane drept un pretext pentru retragerea SUA din acest tratat.

Luna trecută, Washingtonul a dat Moscovei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma Tratatului INF, ameninţând în caz contrar că se va retrage din acest pact. Moscova neagă orice încălcare a tratatului.

Noul sistem de rachete în chestiune, Novator 9M729, constă într-o rachetă cu lansare terestră capabilă să transporte un focos nuclear şi are o rază de acţiune de peste 500 de kilometri, încălcând astfel tratatul - potrivit NATO şi SUA.

Tratatul INF - semnat de preşedintele american Ronald Reagan şi de ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov - interzice utilizarea unei serii întregi de rachete cu raze de acţiune între 500 şi 5.500 km.

La rândul său, Moscova acuză SUA că instalarea de rachete cu lansare verticală Mk-41 în dispozitivul său de apărare antirachetă din Europa, inclusiv în România, încalcă acest tratat, potrivit presei ruse. 

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
Se încarcă...

până la

Citite săptămâna aceasta

Parteneri


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES

Copyright 2019 - Toate drepturile rezervate.
defense.n-nxt.26