Şeful diplomaţiei americane îndeamnă Israelul şi pe palestinieni să protejeze civilii şi în special copiii

Eduard Pascu |
Data publicării:

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a îndemnat luni Israelul şi pe palestinieni "să protejeze civilii şi în special copiii", reafirmând totodată că statul israelian are, "în calitate de democraţie", "o datorie aparte" în această privinţă, informează AFP.

"Vom continua să ducem o diplomaţie activă pentru a pune capăt acestui ciclu de violenţă" şi "noi suntem gata să acordăm sprijin dacă părţile vor să ajungă la un armistiţiu", a declarat Blinken în timpul unei vizite la Copenhaga, transmite Agerpres.

El a exprimat din nou sprijinul SUA pentru dreptul Israelului de "a se apăra", apreciind că "nu există nicio echivalenţă posibilă între un grup terorist care trage rachete orbeşte împotriva civililor şi o ţară care se apără împotriva acestor atacuri".

"Prin urmare, le cerem Hamas şi altor grupări din Gaza să pună imediat capăt atacurilor cu rachete", a insistat secretarul de stat american în timpul unei conferinţe de presă susţinute alături de omologul său danez Jeppe Kofod.

De asemenea, Antony Blinken a afirmat că SUA i-au cerut Israelului să le furnizeze "precizări" cu privire la "justificarea" atacului care a distrus sâmbătă, în Fâşia Gaza, un imobil în care se aflau sedii ale unor mass-media internaţionale.

Foarte prudent, şeful diplomaţiei americane a spus că, personal, nu a văzut eventuale informaţii împărtăşite de autorităţile israeliene şi prin urmare nu s-a pronunţat asupra legitimităţii atacului. "Aceasta înseamnă - şi acest lucru este cu adevărat crucial - că Israelul are o responsabilitate aparte în ceea ce priveşte protejarea civililor în timp ce el se apără, şi aceasta include în mod clar şi jurnaliştii", a subliniat el.

În total, începând din 10 mai, au fost ucişi 197 de palestinieni, dintre care cel puţin 58 de copii, fiind rănite peste 1.200 de persoane.

De partea israeliană au fost ucise zece persoane, dintre care un copil, fiind rănite 282 de persoane ca urmare a tirurilor efectuate de grupări armate palestiniene, inclusiv Hamas, dinspre Fâşia Gaza.

Israelul susţine că atacă doar poziţii ale militanţilor, însă unele dintre acestea se află în mijlocul unor zone rezidenţiale aglomerate. Conform Israelului, armata face tot posibilul pentru a evita victimele civile.

În Gaza, clădirea cu 13 etaje ce adăpostea echipele canalului de ştiri Al-Jazeera şi ale agenţiei americane de presă Associated Press a fost pulverizată sâmbătă de mai multe rachete. Armata israeliană ceruse anterior evacuarea clădirii.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că această clădire a fost "o ţintă perfect legitimă", susţinând că se bazează pe date furnizate de serviciile de informaţii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel