Şefii de Stat Major rus şi american au discutat pe fondul tensiunilor din jurul Ucrainei

Darius Muresan |
Data publicării:

Şefii de Stat Major rus şi american au avut marţi o convorbire telefonică, a anunţat Ministerul rus al Apărării, aceasta intervenind pe fondul tensiunilor între Moscova şi Occident cu privire la concentrarea de efective ruseşti în apropierea frontierelor Ucrainei, relatează Agerpres, care citează AFP.

Astfel, generalul Valeri Gherasimov a abordat cu omologul său american Mark Milley 'probleme actuale privind securitatea internaţională', se menţionează într-un comunicat al armatei ruse, fără alte detalii.

În ultimele zile, SUA, NATO şi Uniunea Europeană au continuat să-şi exprime îngrijorare cu privire la mişcările de trupe ruse în apropierea Ucrainei, scena din 2014 a unui conflict între Kiev şi separatiştii proruşi din estul ţării.

Moscova a negat orice intenţie belicoasă, plasând responsabilitatea asupra Occidentului de la care Kievul spune că vrea să cumpere mai multe arme 'defensive'.

Gherasimov şi Milley s-au întâlnit în septembrie în Finlanda, unde - potrivit Moscovei - au discutat despre prevenirea incidentelor militare între cei doi rivali geopolitici.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, afirmase luni că 'un contact' viitor între preşedinţii Vladimir Putin şi Joe Biden este luat în considerare, dar că 'data acestuia şi alţi parametri sunt în curs de discuţie', potrivit AFP.

'Cu siguranţă, Ucraina va fi una din temele ridicate într-un fel sau altul' în cadrul acestui posibil schimb de opinii, a afirmat Lavrov.

Ministerul ucrainean al Apărării a comunicat marţi că Rusia creşte capacitatea de luptă a 'forţelor de ocupaţie ruse' în regiunile Doneţk şi Lugansk, controlate de separatişti proruşi, în contextul acuzaţiilor formulate de Washington şi Kiev, conform cărora Moscova s-ar pregăti să lanseze o operaţiune militară împotriva Ucrainei, potrivit EFE.

'Comandamentul Forţelor armate ruse sporeşte capacitatea de lupta a forţelor de ocupaţie ruse în teritoriile ocupate temporar din regiunile Doneţk şi Lugansk', se afirmă într-un comunicat al ministerului ucrainean.

Potrivit Direcţiei principale de informaţii a armatei ucrainene, la 22 noiembrie, unităţi militare din Doneţk şi Lugansk au început exerciţii de stat major pe scară largă, cu participarea rezerviştilor, a poliţiei şi a 'administraţiilor de ocupaţie'.

'Manevrele sunt supervizate de o comisie a Armatei a 8-a din Districtul militar Sud al Federaţiei Ruse', a precizat ministerul citat.

Autorităţile ucrainene remarcă în acelaşi timp o 'intensificare a activităţii presei de propagandă ruseşti cu scopul de discredita' forţele armate ucrainene.

Tensiunile în regiune s-au amplificat după ce Occidentul şi Ucraina au acuzat Rusia de o intensificare a activităţilor militare ruse în apropierea frontierelor ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat din nou marţi că Rusia ar avea planuri agresive împotriva altor ţări, avertizând totodată că ajutorul militar din partea SUA şi a altor ţări NATO pentru Ucraina duce la creşterea tensiunilor.

La rândul sau, Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a calificat drept 'absolut false ' declaraţiile Occidentului despre o concentrare a forţelor ruse la graniţa cu Ucraina în pregătirea unui posibil atac asupra ţării vecine.

Potrivit SVR, în timp ce Kievul vorbeşte despre ameninţarea rusă, trupele sale avansează spre teritoriile din estul ţării, controlate de miliţiile separatiste proruse.

Şeful Direcţiei de informaţii militare a Ucrainei, Kirilo Budanov, a declarat sâmbătă pentru Military Times că Rusia a comasat peste 92.000 de soldaţi la graniţă şi ar pregăti o ofensivă pentru 'sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie'.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel