Șefa diplomației germane cere o umbrelă antiaeriană pentru Ucraina în această iarnă

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Sistemul IRIS-T din Ucraina, fotografie realizată de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Sistemul IRIS-T din Ucraina, fotografie realizată de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

După ce a vizitat luni Kievul, ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a cerut o protecție antiaeriană totală a infrastruturii critice de utilități a Ucrainei. Măsura ar fi una temporară pentru ca populația să treacă cu bine peste iarnă.

„Vizita mea la substația de lângă Kiev a arătat încă o dată urgența de a proteja energia electrică, apa și căldura în sezonul rece”, a declarat Baerbock, marți, pentru publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Apelul meu către noi și partenerii noștri: trebuie să punem o umbrelă de protecție antiaeriană de iarnă asupra infrastructurii critice a Ucrainei.” Mai exact, ea a adăugat că vor fi trimise Ucrainei mai multe sisteme antiaeriene Iris-T în lunile următoare. Și dorim să încurajăm partenerii noștri să „trimită sistemele de apărare antiaeriană disponibile, în această iarnă – dacă este necesar și temporar”.

Referindu-se și la rachetele de croazieră germane Taurus cerute de Kiev pentru a sprijini contraofensiva, Baerbock a reiterat că forțele armate ucrainene au nevoie de rază de acțiune (mai mare) pentru a depăși centura minelor rusești.

Dar, ea a apărat și poziția guvernului federal care, încă nu a promis nicio livrare Taurus: este adevărat că „din cauza politicii anterioare a Germaniei în Rusia și a unor greșeli precum conducta Nord Stream 2, ne-am pierdut mult din încrederea est-europenilor”.

„De aceea este atât de important pentru noi să nu anunțăm doar lucruri, ci și să funcționeze. Ca și în cazul importantului sistem de apărare antiaeriană Iris-T sau Patriot, dorim să clarificăm fiecare întrebare și să avem sistemele ușor de gestionat pentru Ucraina'',  precizat Baerbock.

Pe lângă aspectul umanitar evident al propunerii ministrului Baerbock, nu trebuie neglijat nici aspectul economic: prevenția distrugerii infrastructurii critice ucrainene este mult mai ieftină decât refacerea acesteia. Astfel, rămân la dispoziția Ucrainei și sprijinitorilor săi mai multe resurse (capital, forțe și mijloace de producție) care să o ajute la câștigarea războiului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel