Securitate energetică. Lituania și Germania consideră că proiectul Nord Stream-2 trebuie să țină cont de interesele Ucrainei

S.I. Catalin / 15 aug 2019 / 18:13

Președintele lituanian, Gitanas Nausėda, care s-a întâlnit, miercuri, cu cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că Lituania și Germania consideră necesar să se țină cont de interesul Ucrainei în contextul construcției conductei de gaz Nord Stream-2, deoarece Kievul este îngrijorat că ar putea pierde tranzitul gazelor ruseşti, după ce acest nou gazoduct va începe să transporte gaze din Rusia către Germania, scrie Rador.

,,Ne-am exprimat scepticismul cu privire la Nord Stream-2. În primul rând, fiindcă este o lovitură pentru diversificarea surselor de energie în cadrul Uniunea Europeană" - a menţionat Nausėda, după întâlnirea cu Merkel.

,,Există şi o altă problemă foarte importantă: interesele Ucrainei, interesele tranzitului de gaze prin această țară. Iar doamna Merkel a fost de acord că aceste interese ucrainene trebuie respectate" - a adăugat președintele lituanian.

Ziarul online Evropeiska Pravda aminteşte că SUA, mai multe țări din Europa de Est, precum şi statele scandinave și baltice se opun realizării proiectului Nord Stream-2, existând teama că această conductă va crește dependența UE de gazul rusesc. Germania, însă, consideră proiectul mai degrabă ca fiind unul economic, decât politic.

Cu toate acestea, Merkel declară oficial că problema legată de lansarea Nord Stream-2 și cea referitoare la tranzitul de gaze pe teritoriul Ucrainei sunt strâns legate între ele.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES

Copyright 2020 - Toate drepturile rezervate.
nxt.24
YesMy