Securitate energetică. Mike Pompeo: Europa nu trebuie să depindă energetic de Rusia

S.I. Catalin / 05 iun 2019 / 15:42
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a cerut țărilor europene să își diversifice sursele de aprovizionare cu energie, astfel încât stabilitatea lor energetică să nu fie legată de Rusia. Declarația a fost făcută în contextul continuării construcției gazoductului Nord Stream 2 de către Rusia și partenerii săi europeni, potrivit 112.international.

,,În America, sperăm că Europa va lua în serios necesitatea diversificării surselor de energie, pentru o bază energetică sigură - o bază energetică fără legătură cu Rusia", a declarat Pompeo unui canal TV olandez.

,,Cunoaștem istoria relațiilor dintre Europa și Rusia. Știm că în cazul unui conflict rușii vor folosi toate instrumentele pe care le au pentru a majora cheltuielile pentru Europa, dacă Europa dorește să ia decizii care sunt în interesul său, dar poate că nu sunt în interesul Rusiei. Sperăm că Europa va înțelege acest lucru în mod corect", a precizat secretarul de stat al SUA.

Cu toate acestea, Pompeo a refuzat să spună dacă există riscul ca SUA să aplice sancțiuni companiilor olandeze dacă participă la proiect.

Comentariu: În cursul lunii mai, Pompeo a efectuat o vizită la Sochi pentru negocieri cu liderii politici ai Kremlinului. Acesta a avut deja o conversație cu omologul său rus Serghei Lavrov.

Ministrul rus de externe Lavrov a descris vizita lui Pompeo și negocierile cu partea rusă ca o încercare de a îmbunătăți legăturile bilaterale afectate de ancheta procurorului special Robert Mueller și de tensiunile tot mai mari din Venezuela și Iran, care se datorează "deciziilor unilaterale".

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES

Copyright 2020 - Toate drepturile rezervate.
nxt.23
YesMy