Securitate energetică. Ungaria face lobby în SUA pentru obținerea gazului din Marea Neagră

S.I. Catalin / 20 mai 2019 / 16:44

Ungaria se va reorienta către Rusia ca furnizor de gaze naturale, dacă grupul american Exxon Mobil nu decide până în septembrie să investească în proiectul masiv din Marea Neagră în care operează împreună cu grupl OMV Petrom din România, a declarat ministrul de maghiar de externe Peter Szijjarto pe 15 mai în cadrul unei vizite efectuate la Huston, SUA, potrvit romania-insider.com, citat de BSMAP.

Cu câteva zile în urmă (13 mai), premierul Ungariei, Victor Orban, s-a întâlnit cu președintele american Donald Trump la Washington, într-o vizită de coordonare a politicii externe regionale.

Oficiali ai administrației americane spun că invitația la Casa Albă - prima pentru un prim-ministru maghiar de mai mulți ani de zile - face parte dintr-o strategie concertată de reangajare a națiunilor din Europa Centrală, întrucât Rusia și China încearcă să exercite influență în regiune.

Exxon analizează câțiva factori înainte de a decide să investească în proiectul Neptun Deep din România, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a grupului, Julie King.

,,Exxon Mobil poate fi cel care schimbă jocurile în oferta de energie a Europei. Dar ar trebui să ia decizia finală de investiție", a precizat P. Szijjarto pentru Reuters, în timpul interviului acordat la Houston, unde a participat la deschiderea unui oficiu consular maghiar.

Exxon și OMV Petrom (subsidiara din România a grupului energetic austriac OMV) au amânat decizia privind exploatarea câmpului de gaze naturale până la revizuirea cadrului legal. Conform estimărilor, câmpul deține între 42 și 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy