Securitate energetică. Rusia ajută Iranul să-şi suplimenteze capacitatea nucleară

S.I. Catalin |
Data publicării:

Iranul își suplimentează capacitatea nucleară. Al doilea reactor al centralei atomice de la Bushehr este construit cu ajutorul Rusiei. Duminică, 10 noiembrie, Teheranul a lansat construcția unui al doilea reactor pentru centrala nucleară din Bushehr, în sud-vestul Iranului, a declarat Ali Akbar Salehi, șeful Organizației pentru Energie Atomică din Iran, Ali Akbar Saleh, potrivit Uawire.org.

Iranul afirmă că acest proiect este unul dintre motivele pentru care țara are nevoie de mai mult uraniu îmbogățit decât este prevăzut de către acordul nuclear semnat de această țară cu marile puteri mondiale.

„Nu suntem noi aceia care au început să încalce angajamentele", a remarcat Salehi, acuzând Statele Unite că nu a acceptat acordul nuclear ca „foaie de parcurs unidirecțională".

Noul reactor va avea o capacitate instalată de 1 gigawatt și ar trebui să fie pus in funcțiune până în anul 2025.

Centrala nucleară de la Bushehr este unul dintre cele mai mari proiecte ruso-iraniene. La ceremonia din 10 noiembrie a participat și Alexander Lokshin, directorul general adjunct al Rosatom, compania de stat rusă care construiește și gestionează centrale atomice din Rusia.

Centrala nucleară iraniană folosește uraniu produs în Rusia, procesul de producției al acestuia fiind supravegheat de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

Iranul susține că a început să îmbogățească uraniul până la 4,5%, depășind cifra de 3,67% prevăzută în acordul nuclear, pentru a furniza combustibil nuclear pentru instalația de la Bushehr.

În anul 2015, SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia, China, Germania și Iran au semnat Planul Complet de Acțiune (JCPOA), cunoscut publicului larg sub denumirea de Acordul Nuclear Iranian. Conform acordului, Teheranului și-a asumat obligația de a întrerupe programul de dezvoltare al armelor nucleare, iar SUA, UE și ONU urmau să ridice treptat sancțiunile economice asupra Republicii Islamice.

În anul 2018, SUA s-a retras unilateral din acest acord și au impus ulterior sancțiuni suplimentare asupra Iranului. Ca răspuns, Iranul a încetat treptat să-și îndeplinească angajamentele asumate în acordului nuclear.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel