Securitate Energetică: România, un posibil furnizor de gaze naturale pentru Serbia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Decizia Comunităţii Energetice Europene potrivit căreia gazoductul TurkStream trebuie să transporte şi gaze naturale din alte surse decât Rusia sugerează pentru Serbia două posibile opţiuni: gaze naturale din Azerbaidjan, care ar urma să înceapă să fie livrate din 2020, şi gaze naturale din România, susţine un articol publicat joi în cotidianul sârb Politika, preluat de Tanjug.

Publicaţia menţionată susţine că noul terminal de gaze lichefiate, care este construit în prezent în Grecia, ar servi acestui scop.

Atunci când a fost întrebat dacă are sens să nu i se permită firmei Gastrans, o companie mixtă Serbia-Rusia care va construi porţiunea din Serbia a gazoductului TurkStream din fonduri proprii, să fie proprietarul conductei şi al gazelor furnizate, Janez Kopac, directorul Secretariatului Comunităţii Energetice a spus că cel de-al treilea pachet energetic nu permite un astfel de scenariu.

Răspunzând la comparaţia cu Germania, care a construit gazoductul Nord Stream 1, unde ponderea gazului rusesc ajunge până la 90%, Kopac a spus că Secretariatul a fost guvernat întotdeauna de aceleaşi principii ale legislaţiei europene.

,,Interesul nostru principal este avantajul consumatorului în statele membre, precum şi în Serbia. Competiţia este întotdeauna în beneficiul consumatorilor. Gazele naturale ruseşti sunt mai scumpe acolo unde nu este concurenţă şi acest lucru se aplică şi Serbiei, indiferent de cât de bune sunt relaţiile politice dintre două ţări", a declarat Janez Kopac pentru cotidianul Politika.

La finele lunii trecute, Bulgaria a anunţat că va construi un gazoduct pentru a transporta, în principal, gaze naturale ruseşti către Serbia, de la graniţa sa cu Turcia, după ce trei companii, inclusiv Gazprom, au depus oferte angajante pentru extinderea capacităţii reţelei sale de gaze.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel