Securitate energetică | Polonia vrea să creeze un grup energetic puternic, care să concureze pe pieţele internaţionale

S.I. Catalin |
Data publicării:
PGNiG - cea mai mare companie poloneză de gaze
PGNiG - cea mai mare companie poloneză de gaze

Polonia a prezentat marţi planurile ce prevăd fuziunea a patru din cele mai mari grupuri energetice ale ţării, Guvernul sperând să creeze un jucător capabil să concureze pe pieţele internaţionale de petrol, gaze şi electricitate, transmit DPA şi Reuters.

PKN Orlen, cea mai mare rafinărie poloneză, a obţinut marţi aprobarea condiţionată din partea Comisiei Europene pentru preluarea rivalei mai mici, Lotos, şi a anunţat că vrea să cumpere cea mai mare companie poloneză de gaze, PGNiG. Anul acesta, PKN Orlen a achiziţionat compania de utilităţi Energa.

"Construim un grup energetic global puternic", a afirmat ministrul Activelor Statului, Jacek Sasin.

Premierul Mateusz Morawiecki a declarat că grupul energetic combinat ar putea genera un profit înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 20 de miliarde de zloţi (5,07 miliarde de dolari) şi a dat asigurări că fuziunea cu Lotos nu va duce la concedieri.

"Vrem să operăm nu doar în Polonia şi să avem o prezenţă semnificativă în regiune", a afirmat directorul general al PKN Orlen.

Marţi, acţiunile PGNiG au urcat cu 3,6% în timp ce titlurile Lotos înregistrau un avans de 6,6%.

În schimbul obţinerii aprobării Comisiei Europene, PKN Orlen îşi vinde o parte din benzinăriile sale din Polonia, şi intenţionează să facă schimburi de active cu concurenţii din alte regiuni europene, a explicat Obajtek.

În 2019, PKN Orlen a generat venituri de peste 111 miliarde de zloţi (28 miliarde de dolari), în timp ce veniturile Lotos şi PGNiG s-au situat la aproape 30 miliarde de zloţi şi, respectiv, 42 miliarde de zloţi.

Trezoreria Statului este cel mai mare acţionar al celor trei companii listate la Bursa de la Varşovia, deţinând 27,5% din Orlen, 53% din Lotos şi 72% din PGNiG.

Cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est, care se bazează pe cărbune pentru 88% din producţia sa de electricitate, vrea să reducă acest procent în următorii ani, deoarece nu mai este rentabilă exploatarea minelor. De asemenea, autorităţile de la Varşovia iau măsuri pentru reducerea dependenţei de gazele ruseşti, prin extinderea terminalului de import al gazelor naturale (LNG) de la Swinoujscie, pe ţărmul Mării Baltice, şi prin construirea unui gazoduct spre Norvegia. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel