Securitate energetică. Nuclearelectrica va cumpăra din nou uraniu românesc pentru centrala de la Cernavodă

S.I. Catalin |
Data publicării:

Nuclearelectrica (SNN), societatea de stat care operează cele două reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă a anunţat că a încheiat un contract cu Compania Naţională a Uraniului (CNU), pentru achiziţia de pulbere de dioxid de uraniu.

„Comandă este pentru o cantitate de 62 500 kg/UO2, la un preţ de piaţă de 388 lei/kg, valoarea estimată a comenzii fiind de 24 250 000 lei fără TVA. În acest mod, SNN îşi asigură materia primă necesară operării şi contribuie la menţinerea unui ciclu integrat al combustibilului în România, în condiţiile unui preţ de piaţă. După stabilirea preţului reglementat de către autorităţi, în conformitate cu prevederile Legii 193/2018, SNN va achiziţiona pulbere de UO2 de la CNU la preţ reglementat şi în funcţie de materia primă disponibilă la CNU”, a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, într-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.

Comandă este foarte importantă pentru menţinerea unui ciclu nuclear integrat în România. SNN nu mai cumpărase dioxid de uraniu românesc de trei ani.

SNN a reziliat contractul de furnizare cu CNU pe 29 decembrie 2015, din motive de eficienţă-CNU ar fi cerut preţuri mai mari faţă de cele din contract şi nu ar mai fi onorat toate comenzile la preţul convenit anterior. SNN a încheiat un contract pe termen lung cu firma canadiană Cameco Inc, cel mai mare producător de uraniu din lume listat la bursă, care a devenit singura sursă de dioxid de uraniu a companiei.

Însă, în primăvara acestui an, SNN şi-a schimbat strategia şi a decis să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu materie primă pentru fabricarea combustibilului nuclear şi a inclus din nou CNU printre furnizori. În acest sens, SNN a încheiat în iulie un contract cadru pe termen lung (36 de luni) cu cei doi furnizori calificaţi, CNU şi Cameco, pentru o cantitate maximă de 720 de tone de uraniu natural sub formă de pulbere sinterizabila de UO2. Achiziţia de pulbere de UO2 se realizează în baza Contractului cadru pe bază de comenzi, doar în funcţie de necesităţile SNN.

Ulterior aprobării de către AGA SNN a strategiei, a fost aprobată Legea 193/2018, care prevede achiziţia directă de către SNN a pulberii de UO2 de la CNU, în funcţie de disponibilitatea materiei prime a CNU.

Compania Naţională a Uraniului este singurul furnizor din România de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu, care constituie materia primă pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar funcţionării centralei de la Cernavodă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel