Securitate energetică. Lukaşenko: Petrolul contaminat din conducta rusească Drujba a produs pagube enorme

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko a afirmat sâmbătă că pagubele provocate de petrolul contaminat primit prin conducta rusească Drujba sunt enorme şi că Belarusul aşteaptă despăgubiri din partea Rusiei, relatează Reuters.

,,Chiar acum evaluăm pagubele. Ele sunt enorme la conducta de petrol, la echipamente (inclusiv la pompele de la instalaţii şi la alte asemenea), precum şi la rafinării'', a declarat Lukaşenko, citat de agenţia de presă Belta.

Potrivit preşedintelui belarus, costurile ar putea ajunge la sute de milioane de dolari. El şi-a exprimat speranţa că Rusia nu va contesta costurile.

Rusia a oprit luna trecută fluxurile de petrol prin conducta Drujba, care tranzitează Belarus către Europa de Est şi Germania, din cauza ţiţeiului contaminat. Măsura a contribuit la creşterea pe glob a preţurilor la petrol, ajungând la cel mai înalt nivel din ultimele şase luni şi lăsând rafinăriile din Europa să se zbată pentru a găsi furnizori.

Până în prezent, Belarus a suferit cel mai mult dintre țările care cumpără și asigură tranzitul. Economia acestei țări depinde în mare măsură de petrolul din Rusia, pe care îl primește la un preț preferențial și îl procesează în două rafinării obținând benzină, principalul produs de export al țării și generator de valută.

Minskul încasează taxe de tranzit din toate produsele petroliere care trec prin țară. Prin urmare, stagnarea conductei Prietenia și oprirea producției de benzină reprezintă o lovitură puternică pentru economia deja slăbită. În plus, echipamentele din rafinăria Masyr au fost grav afectate de clorul din petrol. La sfârșitul lunii aprilie, Minskul a estimat pierderile sale la 100 de milioane de dolari, dar se presupune că la final valoarea va fi semnificativ mai mare.

Belarusul și-a închis porțiunea sa din conducta Prietenia pe 24 aprilie. Petrolul "curat" din Rusia a sosit la Masyr pe 4 mai. Se știe doar că pe 2 aprilie rafinăria era încă ocupată cu curățarea instalațiior. Tot pe 4 mai, Ucraina a anunțat că a reluat tranzitul de petrol rusesc către UE.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel