Secretarul General al NATO: România, ca toți Aliații, şi-a mobilizat forțele pentru a combate pandemia de coronavirus

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

În urma unei reuniuni online a Consiliului Nord Atlantic al NATO la nivelul miniștrilor de externe, dedicată crizei de coronavirus, Radu Tudor i-a adresat o întrebare Secretarului General NATO, Jens Stoltenberg, despre modelul Armatei Romane și extinderea capacității aliate împotriva coronavirus.

,,Joi dupa amiaza a avut loc o reuniune a Consiliului Nord Atlantic al NATO la nivelul ministrilor de externe, dedicata crizei #coronavirus in principal. Dupa reuniunea ce a avut loc online, Secretarul General NATO Jens Stoltenberg a sustinut o conferinta de presa. Am reusit sa-i pun o intrebare liderului NATO despre modelul Armatei Romane si extinderea capacitatii aliate impotriva #coronavirus, din studioul emisiunii Punctul de intalnire de la Antena 3'',  a scris jurnalistul Radu Tudor pe blogul său.

Iată dialogul:

Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO : Mergem acum la Bucureşti, Radu Tudor, Antena 3

Radu Tudor : Domnule Secretar General, Ministerul roman Apărării a construit două spitale militare temporare şi a plătit două zboruri strategice ale NATO spre Coreea de Sud. Puteţi, vă rog, să comentaţi această acţiune, ce poate NATO face în plus prin ministerele apărării din statele Aliate, şi dacă EADRCC (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Center) poate deveni şi mai operaţional în lupta împotriva Coronavirus? Mulţumesc, domnule Secretar General.


Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg :

"Mai întâi salut ceea ce România face acum. Aceasta arată că România, că toţi Aliaţii, mobilizează acum forţele pentru a sprijini eforturile civile pentru combaterea Coronavirus.

Şi NATO sprijină aceste eforturi, EADRCC (Centrul Euro-Altantic de Coordonare şi Răspuns la Dezastre) este un instrument important în mobilizarea resurselor aliaţilor şi pentru a ne asigura că aliaţii care au nevoie de aceste resurse suplimentare le primesc. România a utilizat programul aliat pentru transport aerian strategic pentru transportul unei cantităţi importante de echipamente din China şi din Coreea de Sud către România, şi acesta este doar un exemplu despre cât de importante sunt capabilităţile noastre de transport aerian în susţinerea aliaţilor în gestionarea acestei crize.

Mulţi alţi aliaţi au făcut la fel, am ajutat la realizarea transporturilor, am ajutat stabilirea diferitelor mecanisme pentru sprijinul aliaţilor, şi agenţiile NATO de achiziţii au ajutat aliaţii să obţină echipamentele folositoare şi pentru a realiza aranjamentele care să facă posibilă obţinerea echipamentelor medicale esenţiale.

Aşadar aliaţii şi NATO au realizat mult împreună. Doar în urmă cu câteva zile avioane ale Turciei au aterizat în Spania şi Italia cu echipamente şi sunt şi alte exemple. Provocarea este acum să continuăm şi să facem mai mult.

De aceea l-am însărcinat azi, pe Comandantul Suprem (SACEUR – Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europea) să impulsioneze şi să urgenteze pentru că aliaţii să se poată mobiliza şi sprijini şi să folosească mai mult resursele, structurile şi mecanismele NATO mai mult, pentru a continua să asigure sprijinul esenţial.

NATO a fost creată să gestioneze crize, deci avem experienţă, am mai făcut lucruri asemănătoare înainte, avem capabilităţi şi în ceea ce priveşte evacuarea medicală, capacităţi de transport şi am văzut şi cum forţele armate ale mai multor naţiuni aliate şi personalul militar aliat este utilizat acum în multe domenii diferite, de la controlul frontierelor, dezinfectare, transport pacienţilor, ridicarea spitalelor militare şi aşa mai departe.

Deci rolul NATO este de a sprijini, coordona, mobiliza, aceste eforturi şi din acest motiv am decis organizarea unei reuniuni a miniştrilor apărării peste câteva săptămâni, pentru a ne asigura că putem trage o concluzie referitoare la eforturile NATO, că vom asculta mesajul SACEUR care ne va prezenta activitatea structurilor militare în sprijinul aliaţilor, şi să avem astfel o platformă pentru întâlnirea miniştrilor apărării de peste câteva săptămâni pentru a lua decizii în continuare.

Mobilizam NATO în sprijinul eforturilor civile pentru combaterea coronavirus."

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel