Secretarul general al NATO salută reformele realizate de Macedonia de Nord

S.I. Catalin / 03 iun 2019 / 18:51

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat luni reformele realizate de Macedonia de Nord în vederea aderării la Alianţa Nord-Atlantică în 2020, transmite Reuters.

,,Suntem pregătiţi să vă primim'', le-a spus Jens Stoltenberg jurnaliştilor după întâlnirea avută la Skopje cu premierul nord-macedonean Zoran Zaev.

Statele membre NATO au semnat în luna februarie un acord care îi permite fostei republici iugoslave să devină a 30-a membră a organizaţiei, după ce a soluţionat o dispută de lungă durată cu Grecia privind denumirea 'Macedonia'. În mod obişnuit, procesul de ratificare durează un an.

''Este important să lăudăm Macedonia de Nord pentru reformele pe care le-a implementat'', a adăugat Stoltenberg.

Până în anul 2024 Macedonia de Nord intenţionează să crească ponderea cheltuielilor pentru apărare la 2% din PIB, faţă de 1% în prezent.

Alte trei foste republici iugoslave - Slovenia, Croaţia şi Muntenegru - au aderat deja la NATO, la fel ca alte ţări din regiune, precum România, Bulgaria şi Albania.

Rusia susţine că prin includerea ţărilor din Balcani, Alianţa Nord-Atlantică subminează securitatea în regiune.

Pe de altă parte, săptămâna trecută Comisia Europeană a recomandat oficial începerea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy