Secretarul general al NATO l-a felicitat pe președintele ales al SUA, Joe Biden

Cătălin Costea |
Data publicării:

În seara zilei de ieri, 7 noiembrie, departamentul de presă al NATO a publicat mesajul oficial transmis de către secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, conducerii nou alese a SUA.

,,Salut cu căldură alegerea lui Joe Biden ca următor președinte al Statelor Unite. Îl cunosc pe domnul Biden ca un puternic susținător al NATO și al relației transatlantice”, a declarat Jens Stoltenberg

Acesta a precizat că în continuare conducerea SUA își menține importanța într-o lume imprevizibilă și că așteaptă cu nerăbdare să înceapă colaborarea îndeaproape cu președintele ales Joe Biden, cu vicepreședintele ales Kamala Harris și cu noua administrație, pentru a consolida legătura dintre America de Nord și Europa.

De asemenea, în cadrul mesajului, Stoltenberg a subliniat importanța funcționării NATO și a făcut o radiografie a provocărilor curente cu care se confruntă Alianța: ,,O Alianță puternică este utilă atât pentru America de Nord, cât și pentru Europa. Împreună, aliații NATO reprezintă aproape un miliard de locuitori, jumătate din puterea economică mondială și jumătate din puterea militară mondială. Avem nevoie de această forță colectivă pentru a face față numeroaselor provocări cu care ne confruntăm, inclusiv o Rusie mai asertivă, terorism internațional, amenințări cibernetice și cu rachete și o schimbare a echilibrului global de putere odată cu dezvoltarea Chinei. Putem fi în siguranță și avea succes doar dacă vom face față împreună acestor provocări”.

Comentariul autorului: Alegerea democratului Joe Biden la conducerea SUA reprezintă un motiv de ușurare și optimism pentru conducerea NATO.

Relațiile cu SUA, în interiorul NATO, au cunoscut o perioadă dificilă în prima parte a mandatului deținut de Donald Trump, în special când acesta a cerut o reevaluare a contributivității financiare a statelor membre, când a inițiat o abordare mult mai pragmatică a participării SUA în teatrele de operații din Afganistan și Siria sau când a decis retragerea SUA din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul.

Ulterior, în special după conferința internațională de securitate de la Munchen din 2019,  s-a ajuns la un oarecare echilibru între SUA și celelalte mari puteri din NATO, în special Germania și Franța, ceea ce a făcut ca agenda Alianței să poată fi menținută. Însă, chiar și acum, mulți lideri europeni consideră că perioada republicanului Trump a reprezentat un recul al relațiilor dezvoltate în timpul administrației Obama. 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel