Secretarul general al NATO: Rusia încalcă Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare

S.I. Catalin |
Data publicării:
secretarul general la NATO, Jens Stoltenberg
secretarul general la NATO, Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat Rusia ca a desfășurat la frontierele europene rachete capabile să transporte focoase nucleare, transmite agenția Reuters.

Potrivit oficialului NATO, Moscova amenință tratatul privind controlul armelor nucleare care a ajutat la stoparea războiului rece. Șeful Alianței a cerut guvernului rus să „asigure o respectare completă și transparentă” a Tratatului privind forţele nucleare intermediare (vizând rachete cu raza medie şi scurtă de acţiune – INF).

„Problema este că Rusia instalează sisteme balistice noi. Nu există sisteme balistice americane noi în Europa, dar sunt foarte multe rusești, capabile să pornească un război nuclear. Acele sisteme compromit Tratatul INF”, a declarat secretarul general NATO.

„Așadar, facem apel la Rusia să se asigure că acțiunile sale sunt în conformitate cu prevederile Tratatului INF”, a adăugat Stoltenberg.

La 20 octombrie, acuzând Moscova de încălcarea INF, președintele american Donald Trump a anunțat că Washingtonul intenționează să se retragă din acest tratat. Documentul, semnat între SUA și URSS în 1987, interzice părților să dezvolte și să se înarmeze cu rachete lansabile de la sol cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 și 5.500 kilometri.

Autoritățile ruse au caracterizat drept „șantaj” decizia SUA și au amenințat cu „măsuri de retorsiune de natură militară”.

Instalarea sistemelor balistice ruse compromite prevederile-cheie ale Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, relatează Reuters.„Problema este că Rusia instalează sisteme balistice noi. Nu există sisteme balistice americane noi în Europa, dar sunt foarte multe rusești, capabile să pornească un război nuclear. Acele sisteme compromit Tratatul INF”, a declarat Stoltenberg.„Așadar, facem apel la Rusia să se asigure că acțiunile sale sunt în conformitate cu prevederile Tratatului INF”, a adăugat secretarul general NATO.

La începutul lunii octombrie, ambasadorul SUA la NATO, Kay Bailey-Hutchinson, a avertizat că Pentagonul va neutraliza în mod preemptiv armele rusești dezvoltate cu încălcarea prevederilor INF.

Anul trecut, administrația americană a raportat că SUA vor dezvolta propriile sisteme de rachete cu lansare de la sol, dacă Rusia nu va înceta încălcările tratatului menționat. Mai târziu, s-a anunţat despre alocarea de fonduri pentru a dezvolta acest tip de arme.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel