Secretarul general al NATO: Regimul din Belarus foloseste Alianţa pe post de "ţap ispăşitor" pentru a reprima protestele

S.I. Catalin |
Data publicării:

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat miercuri că orice tentativă a guvernului din Belarus de a folosi Alianţa Nord-Atlantică ca pe un ţap ispăşitor pentru a reprima protestele a fost "greşită şi nejustificată", relatează dpa.

Stoltenberg a făcut apel la Berlin, înainte de o reuniune informală a miniştrilor apărării din statele Uniunii Europene, la organizarea de alegeri libere şi corecte în Belarus, după ce scrutinul la 9 august a suscitat acuze de fraudă din partea din partea oponenţilor lui Aleksandr Lukaşenko.

,,Nu există o masare de forţe NATO în regiune, aşa că orice tentativă a regimului din Belarus de a folosi NATO ca pe o scuză sau ca un pretext pentru a reprima demonstranţii în propria lor ţară este absolut greşită şi absolut nejustificată", le-a spus el jurnaliştilor, potrivit Agerpres.

 

Belarusul mobilizează rezerviștii împotriva demonstranților. Anumite unități ale armatei vor fi plasate în alertă

 

Autoritățile din Belarus au intensificat reținerile făcute în rândul organizatorilor de proteste din rândul Opoziției, în timp ce Ministerul Apărării a anunțat că unele unități ale forțelor armate din Belarus vor fi plasate în alertă totală, cu mobilizarea inclusiv a rezerviștilor.

Decizia urmează unui weekend în care președintele de cinci mandate, Aleksandr Lukașenka, a arătat că este din ce în ce mai hotărât să rămână la putere, în ciuda furiei publice care a adus în strată peste 100.000 de manifestanți anti-guvernamentali la Minsk pe 23 august.

Lukașenka a ordonat armatei să se pregătească de luptă, lansând posibilitatea ca armata să poată dezlănțui o represiune mult mai temută și sângeroasă pentru a suprima valul fără precedent de proteste stradale din toată țara.

Ministerul Apărării a declarat luni, pe 24 august, că rezerviștii erau mobilizați, deoarece părți ale armatei erau în alertă ridicată în ceea ce a fost descris ca a treia etapă a verificării pregătirii armatei pentru luptă.

 

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko i-a ordonat armatei să apere integritatea teritorială a ţării

 

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko i-a ordonat sâmbătă ministrului său al apărării să ia "măsurile cele mai stricte" pentru a apăra integritatea teritorială a ţării, scena unei ample mişcări de protest după controversatele alegeri prezidenţiale din 9 august, informează AFP.

Lukaşenko, aflat la putere de peste 26 de ani, a venit sâmbătă să inspecteze unităţile militare desfăşurate la Grodno, în vestul Republicii Belarus, lângă frontiera cu Polonia, potrivit unui comunicat publicat pe Telegram de Preşedinţia belarusă. Sosit pe poligonul militar din Grodno, Lukaşenko a denunţat mişcarea de protest, instigată, în opinia lui, "din exterior".

"Îi ordon ministrului apărării (...) să apere înainte de toate perla occidentală a Belarus, al cărei centru este la Grodno. Şi să ia cele mai stricte măsuri pentru a apăra integritatea teritorială a ţării noastre", a declarat Lukaşenko. Această declaraţie intervine în condiţiile în care ample exerciţii militare belaruse sunt prevăzute să aibă loc în regiunea Grodno între 28 şi 31 august.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel