Muniţiile cu fragmentaţie nu vor fi trimise Ucrainei - Secretarul general al NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, respinge cererea Ucrainei de muniții cu fragmentaţie (cu submuniţii) și arme incendiare cu fosfor.

"NATO nu a recomandat și nu a furnizat aceste tipuri de arme. Noi furnizăm artilerie și alte tipuri de arme, dar nu bombe cu fragmentaţie", a spus Stoltenberg.

''Unii sunt îngrijoraţi că sprijinul nostru pentru Ucraina riscă să ducă la escaladare. Dar riscul cel mai mare este dacă Putin câştigă'', întrucât lumea ar deveni mai periculoasă şi Occidentul mai vulnerabil, a declarat Jens Stoltenberg. În opinia sa, în acest scenariu preşedintele rus şi alţi lideri autoritari vor crede că ''pot folosi forţa pentru a obţine ceea ce doresc'', ceea ce ar fi un mesaj eronat.

Muniţiile cu fragmentaţie sunt rachete şi bombe care se dezintegrează deasupra ţintei şi eliberează numeroase încărcături explozive de mici dimensiuni (submuniţii), în timp ce muniţiile cu fosfor pot cauza arsuri grave.

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat sâmbătă, în marginea Conferinței de la München, că dacă forțele ucrainene vor primi muniții cu fragmentaţie, aceste obuze vor fi folosite exclusiv împotriva armatei ruse.

"Avem dovezi că Federația Rusă folosește muniții cu fragmentaţie. Înțelegem că aceste proiectile sunt o problemă controversată în lume. Nu facem parte din convenția care interzice utilizarea munițiilor cu fragmentaţie. Prin urmare, legal - fără obstacole. Și dacă vom primi proiectilele, acestea vor fi folosite exclusiv împotriva forțelor militare ruse”, a spus el.

Cu o zi înainte, viceprim-ministrul ucrainean Oleksandr Kubrakov a cerut furnizarea de muniții cu fragmentaţie și arme cu fosfor, deși folosirea ambelor tipuri de arme este controversată, iar munițiile cu fragmentaţie sunt interzise de dreptul internațional.

Anton Hofreiter, un politician al „Verzilor” germani,  a criticat cererea Ucrainei pentru muniții cu dispersie și bombe cu fosfor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel